Reabilitare Pasajul Englez

Consiliul Local Sector 1 București a aprobat documentația tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „lucrări de intervenții pentru aducerea la stare de funcționare a Pasajului Englez”. Suma alocată este de 588.000 de lei cu TVA, iar durata de realizare a proiectului este estimată la 8 luni.

„Scopul investiției privește recondiționarea pasajului, având în vedere faptul că în prezent acesta este nefuncțional și nu asigură exploatarea lui în condiții optime. Un alt motiv care reclamă necesitatea intervenției este reprezentat de siguranța circulației pietonale care este pusă în pericol de starea avansată de degradare a imobilului în cauză, de lipsa unui sistem de iluminat eficient și a unui sistem de supraveghere video care ar putea reduce substanțial rata de infracționalitate”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Administrația Domeniului Public Sector 1 urmărește de asemenea, în urma reabilitării întregului pasaj pietonal, gradul de atractivitate a zonei. Prin restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice se va putea readuce la viață imaginea istorică a pasajului, amplasarea acestuia conferindu-i oportunitatea de a deveni și un obiectiv turistic.

Istoria Pasajului Englez începe la mijlocul anilor 1800. Numele îi vine de la hotelul care funcționa în acest loc în 1885: hotelul English, construit după model occidental, înalt și foarte îngust, cu parter și trei etaje. Hotelul avea acoperișul dintr-un schelet metalic acoperit cu sticla, două balcoane metalice închise tot cu sticla de-a lungul acestuia. Ulterior a fost transformat într-un faimos bordel de lux, frecventat de personaje cunoscute cum ar fi Carol al II-lea și Alexandru Paleologu. Iar Panait Istrati a lucrat acolo o perioada ca valet. Se spune că Pasajul Englez l-a inspirat pe Mateiu Caragiale atunci când a scris Craii de Curtea-Veche. 

În 1947, comuniștii au închis bordelul, iar clădirea a fost transformata în spațiu locativ. Așa se face că sub acoperișul de sticla pe schelet metalic, pe balustradele ruginite de fier forjat, nu mai stau femeile de moravuri ușoare, ci rufele puse la uscat de gospodinele rezidente. Pasajul Englez este monument istoric și leagă Calea Victoriei de Strada Academiei. După reabilitare va fluidiza traficul pietonal din zonă.

Citește și: Gabriela Firea: Se asfaltează Prelungirea Ghencea

HashtagNews.ro