MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia

Potrivit MAE, a fost emis cod roşu de vreme nefavorabilă, după intensificarea efectelor ciclonului Daniel

Ploi abundente
Ploi abundente sursa foto pixabay

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde este în vigoare un Cod roşu de ploi abundente, intensificări ale vântului, descărcări electrice, după intensificarea efectelor

Daniel. MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie (EMY), pe fondul intensificării efectelor ciclonului ”Daniel”, a emis un nou cod roşu de vreme nefavorabilă, care va afecta majoritatea regiunilor, până joi.

Aversele însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, inundaţii, scăderi bruşte de temperatură – de 6 până la 8 grade Celsius, se vor manifesta pe întreg teritoriul ţării, astfel joi sunt prognozate ploi abundente şi furtuni în regiunile Tesalia, Sterea centrală şi de est (în principal prefecturile Fthiotida şi Viothia), insula Evia şi insulele Sporade, potrivit g4media.ro.

Informaţiile actualizate referitoare la evoluţia fenomenelor meteorologice sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Meteorologie din Grecia (www.emy.gr).

Secretariatul General al Protecţiei Civile din Grecia a emis un set de recomandări şi măsuri care trebuie urmate de către toate persoanele în această perioadă pentru a se proteja de riscurile care decurg din apariţia fenomenelor meteorologice severe, disponibil pe site-ul civilprotection.gov.gr.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor elene responsabile, iar în cazul în care se confruntă cu o situaţie de pericol iminent, să utilizeze numărul unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076. Obiecte de ceramică din Epoca Bronzului şi Epoca Romană, descoperite în Cetatea Târgu Mureş