Targu Mures
Targu Mures, sursa foto wikipedia

O serie de elemente de ceramică din Epoca Bronzului şi o brăţară de bronz posibil din epoca romană au fost descoperite de arheologi în Cetatea medievală din Târgu Mureş, potrivit g4media.ro.

Descoperirile s-au făcut în timpul săpăturilor preventive de descărcare de sarcină arheologică efectuate pentru amplasarea replicii unei fântâni arteziene în stil baroc care a existat în oraş între anii 1800-1820

.Fostul director al Muzeului județean, actualul primar al municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat că săpăturile pentru descărcare de sarcină arheologică au fost finalizate şi că, în luna octombrie, urmează să înceapă montarea fântânii: „Fântâna este realizată după proiectul unei fântâni baroce din Târgu Mureş care nu s-a păstrat. Din fericire, în Arhivele Statului s-a păstrat proiectul care a fost făcut la sfârşitul secolului XVIII. Acel proiect a fost readus la viaţă şi am considerat că Cetatea ar fi locul ideal din punctul de vedere al atmosferei pentru a instala această fântână refăcută. În mare parte, aspectul intern al Cetăţii, respectiv clădirile, sunt din epoca barocă. În oraş nu prea au rămas spaţii cu caracter baroc, atât în secolul XIX, cât şi în secolul XX s-au schimbat foarte mult faţadele. Inclusiv Piaţa Bolyai care este cea mai veche are preponderent caracter Art Nouveau. Am considerat, împreună cu specialişti, arhitecţi şi istorici de artă, că în Cetate ar fi cel mai adecvat loc pentru a fi montată această fântână barocă”, a spus acesta.

Cetatea Medievală este inima verde a Târgu Mureșului, locul unde localnicii și turiștii se întâlnesc pentru evenimente culturale sau pentru o plimbare în grădina Cetății.

Cu o istorie care reprezintă trecutul efervescent al Transilvaniei, cu momente de glorie și clipe de declin, Cetatea este prima construcție fortificată a orașului, fiind ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, sub comanda voievodului Ștefan Bathory (1479-1493), pe niște vestigii mai vechi. De-a lungul timpului, Cetatea suferă multiple modificări, fiind distrusă și reconstruită de mai multe ori, notează Centrul de Cultură şi Artă Târgu Mureş. 800 de radare vor fi amplasate pe autostrăzile, drumurile naționale și județene din România