Bârfa: o activitate cu o reputație care lasă de dorit, un obicei urât, o meteahnă în care se scaldă mulți și fără de care mulți nu pot funcționa. O armă socială, un hobby evitat de cei civilizați și un subiect blamat de bunele maniere.

Și totuși: un obicei practicat aproape zilnic. Depinde de la om la om, depinde de la situație la situație și depinde cât de mult îți place să apleci urechea. Sau să te antrenezi într-o conversație futilă. Sau cât de mult crezi. Depinde și de răbdare sau de nevoia ta de atenție.

Nu sunt foarte multe diferențe între bârfă și virus: ambele se transmit foarte ușor, ambele rănesc și ambele sunt extrem de toxice. Și durează. Pot dura ani sau pot dura câteva zile. Unii înțeleg un neadevăr rapid, alții se amestecă în mocirlă și 10 ani. Din lipsă de subiecte. Sau din diverse lipsuri.

Se spune să nu te așezi la masa la care tu vei fi cel bârfit în momentul în care te vei ridica. Se mai spune și că acela care își apleacă urechea este părtaș cu cel ce vorbește de rău.

Mulți au învățat din citate, mulți au învățat pe propria piele, dar rămân și mulți cei care consideră bârfa drept un element cheie atunci când vine vorba despre integrarea într-un grup. În orice grup.

E molipsitoare, așa cum este virusul și, până nu ești subiect și victimă, e cam greu să pricepi cum stă treaba cu vorbele care rănesc.

”Bârfa închide inima comunităţii, închide unitatea Bisericii. Cel mai mare bârfitor este diavolul, care continuă să spună lucrurile rele ale altora, pentru că este mincinosul care încearcă să dividă Biserica. Vă rog, fraţi şi surori, să facem un efort să nu bârfim. Bârfa este o ciumă mai rea decât Covid”, arată sursa Mediafax.

Papa o numește ”o ciumă mai rea decât Covid”, condamnă obiceiul și spune că bârfa divide. E nevoie de un efort minim și de stimă de sine ca să te ridici de la masa care te va bârfi după. Și e nevoie de distanță, de selecție și de un ”low profile”. Adică armele anti Covid.

Citește și: București, frumos mai ești: o poveste despre anul 2020

#News