Balena beluga
Balena beluga- sursa foto: observator.news

 Operație de salvare inedită în Franța, unde se încearcă ajutarea unei balene beluga blocată în râul Sena, potrivit digi24.ro.

 Salvatorii i-au dat balenei pierdute un cocktail de vitamine, pentru a o ajuta să aibă energia necesară pentru a se întoarce pe mare

Incidentul are loc la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoaşă, care a fost văzută înotând în aceeaşi porţiune de apă, a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigaţie, posibil în timpul mareelor. Mamiferul, care este subnutrit, este blocat de marţi în râul Sena, la aproximativ 70 km de Paris, lucru care i-a îngrijorat pe oamenii de ştiinţă. Salvatorii i-au dat balenei hering îngheţat şi păstrăv, dar se pare că nu a primit hrana, fiind destul de slăbită. Salvatorii i-au administrat o injecţie cu vitamine pentru a-i crește pofta de mâncare care îi va permite să parcurgă cei 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii, de unde va putea înota în habitatul său arctic.

O altă soluţie este scoaterea balenei din râu în întregime, dar ar fi nevoie ca mamiferul să aibă suficientă forţă pentru a supravieţui unei călătorii riscante

. Oficialii au  declarat că au apărut mici pete pe pielea balenei, nefiind încă clar dacă a fost o reacţie la apa dulce a râului Sena sau un semn al inrăutăţirii stării de sănătate a animalului. Potrivit cercetătorilor, balena avea un comportament ciudat, ieşind la suprafaţă doar pentru scurt timp şi emiţând mai puţine sunete.

Beluga se deplasează rareori spre sud toamna, pentru a căuta mâncare. O balenă ucigaşă a fost găsită moartă în luna mai după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. O balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend, în anul 2019.

Semnal de alarmă: zeci de delfini au murit în Marea Neagră