Paharele de sticlă de pe masa regală britanică, produse în România, vor rămâne în istorie. Ultimii sticlari din România lucrau la Fabrica de sticlă din Avrig, județul Sibiu, iar din cei o mie de angajați, în februarie mai erau 120.

De săptămâna trecută, ultima fabrică de sticlă, cea de la Avrig, care lucra exclusiv pentru export, și-a închis producția, după șapte ani de „foc continuu”, dar cu pierderi uriașe, de 1,5 milioane numai anul trecut, conform site-ului Ministerului de Finanțe.

 Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta și aici, comenzile reducându-se drastic.

 „Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reușit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămână, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbătut foarte mult și am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia și ne-a pus capac. La noi, față de alte domenii, dacă ai de lucru ai, dacă nu, e gata. Cuptorul acela funcționa 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari ca să le putem susține. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat și s-a cerut falimentul”, a spus directorul Doru Teodorescu, pentru Turnul Sfatului.

Cuptorul a funcționat timp de șapte ani, continuu, la temperaturi de 1450 de grade.

„Am stins cuptorul, inima oricărei fabrici de sticlă, iar acum urmează falimentul și alte etape. S-a ajuns aici din cauza costurilor foarte mari cu personalul, gazul și curentul, plus că eram în insolvență și trebuia să onorăm acest lucru”, mărturisește Teodorescu, pentru presa sibiană.

Ultima șarjă de sticlă scoasă din cuptor a fost filmată, parcă pentru posteritate și transmisă pe facebook de unul dintre sticlari.

Fabrica, singura în care întregul proces de fabricare era manual, are o lungă istorie în spate, veche de 400 de ani. În ultima vreme tinerii nu mai erau atrași de meseriile de sticlar, șlefuitor, gravor sau pictor. Renunțarea la școlile de arte și meserii a făcut tot mai grea selecția pentru aceste meserii. Mai mult, pentru a sublinia lipsa de interes spre această artă, căci până la urmă asta este, la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj, în acest an sunt doar zece „boboci” la secția de Ceramică-Sticlă-Metal.

Citește și: Premierul Orban, presat să deschidă restaurantele

#News