Captură video: Facebook/Eduard Novak
Captură video: Facebook/Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat astăzi, 7 iulie, că folosirea românilor devine obligatorie pentru sporturile de echipă.

Prin urmare, mai multe reguli vor fi schimbate în sportul românesc, ministrul impunând obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români la toate competițiile intercluburi.

Decizia luată de Novak va intra în vigoare începând cu sezonul 2022-2023. Sunt vizate sunt toate sporturile de echipă, inclusiv fotbalul

Potrivit declarațiilor, se are în vedere susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii.

După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români”, a declarat Eduard Novak pe pagina sa de Facebook.

Ordinul de ministru trebuie respectat de federațiile sportive naționale

Mai mult, ministrul a vorbit despre federaţiile sportive naţionale, menționând că acestea au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru.

Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a conclus Eduard Novak.