Poluarea ucide mai mult decât orice virus. Uneori se vede, exact ca fumul din țeava de eșapament. Alteori, nu. Problema e că, de cele mai multe ori, alegem să o ignorăm. La o simplă imagine postată de oricine pe orice site, alegem să reacționăm: ne place sau ne displace și, niciodată nu rămânem indiferenți. La o imagine cu și despre poluare, alegem să ridicăm nevinovați din umeri. Și nu, nu e indiferență, ci o renunțare la culpă.

”Nu am contribuit eu la asta, nu e vina mea, nu vreau să știu despre ce e vorba”. Spunem asta cu ochii în telefon, cu telefonul pus la încărcat, cu aparatul de aer condiționat pornit și, eventual, cumpărând o mașină second-hand. Poate chiar a doua. Pentru confortul familiei. Dar cum rămâne cu cel mai important factor, sănătatea? Ne îngrijorăm pentru familie, dar o distrugem încet-încet și lăsăm o singură amprentă: amprenta de carbon.

Ne autointitulăm puternici, ne tratăm depresiile și ne medicăm, susținem că putem depăși oricând, orice. Și totuși suntem atât de suicidali încât nici cel mai puternic stimul nu ne trezește la realitate. Poate că nu s-au inventat încă electroșocuri atât de puternice. Sau, poate refuzăm realitatea în favoarea coșmarului. Din nou, masochism curat.

Alegem să vedem doar ceea ce se vede: poate fi un fumător sau vecinul care face un grătar. Problema e că refuzăm să mai privim în ansamblu și să concluzionăm că, de fapt, obiceiurile poluează. Că suntem o sumă de greșeli, și fix suma asta de greșeli distruge planeta. Că omul e singurul animal de pe planetă care alege să-și distrugă habitatul. Iar când nici măcar Organizația Mondială a Sănătății nu mai are suficiente cuvinte să ne vindece, alegem să privim în altă parte:

”Poluarea aerului îi determină pe oameni să fie expuși la particule fine din aerul poluat, care pătrund adânc în plămâni și în sistemul cardiovascular, provocând boli incluzând accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar, boli pulmonare obstructive cronice și infecții respiratorii.

Industria, transportul, centralele electrice pe cărbune și consumul de combustibil solid contribuie major la poluarea aerului. Poluarea aerului continuă să crească într-un ritm alarmant și afectează economiile și calitatea vieții oamenilor.

Poluarea aerului amenință sănătatea oamenilor din multe părți ale lumii. Noile estimări din 2018 dezvăluie că 9 din 10 persoane respiră aer care conține niveluri ridicate de poluanți. Atât poluarea atmosferică (în aer liber), cât și cea interioară (interioară) sunt responsabile pentru aproximativ 7 milioane de decese la nivel global pe an; numai în Regiunea Pacificului de Vest, aproximativ 2,2 milioane de oameni mor în fiecare an”.

Citatul de mai sus nu dă vina pe nimeni. Ne prezintă cifre și ne duce cu gândul la un viitor cam apocaliptic. Mai apocaliptic decât orice virus.

Cei care aleg să lupte pentru climă sunt declarați nebuni. Cei care vor să te informeze sunt etichetați ca pesimiști. Cei care aleg să se schimbe, să recicleze, sunt arătați cu degetul. Tu? Rămâi suicidal.

Citește și: Mesajul emoționant al cadrelor medicale de la Victor Babeș (VIDEO)

#News