Praful roșu saharian ajunge din nou în țara noastră

Ministerul Mediului a anunțat sâmbătă seara că în perioada 6-9 februarie o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României

Ministerul Mediului a anunțat, în cursul serii trecute, că un val nou de praf roșu saharian va ajunge în țara noastră în perioada 6-9 februarie. În acest moment masa de aer este încărcată cu particule de praf de origine sahariană ce se îndreaptă spre sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra țării noastre, anunță Mediafax.

„Administratia Nationala de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, relatează Mediafax.

Cum în țara noastră se înregistrează, în acest moment, precipitații praful roșu saharian are șanse să nu se depună atât de mult ca în alți ani, sau cel puțin să nu fie observat atât de mult. Vorbim despre precipitații lichide, ceea ce face ca efectul să nu fie atât de vizibil.

„Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării”, au mai anunțat reprezentanții Ministerului.

Fenomenul prafului roșu saharian nu este unul nou pentru țara noastră

În sud-estul țării, ca pe Marte

În martie 2018, în țara noastră s-a înregistrat un fenomen identic, cu diferența că în acea perioadă exista și un strat consistent de zăpadă, astfel că imeginea „marțiană” devenea cu atât mai evidentă. La momentul respectiv, neștiind originile acestui fenomen, cetățenii din Galați făceau speculații dintre cele mai amuzante, acuzând noxe provenite de la combinatul siderurgic din zonă – asta în cel mai bun caz.

„Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian.”, îi linișteau autoritățile pe localnici, la momentul respectiv, potrivit Cancan.ro.

Foto: Cancan (2018) – Tulcea

Citește și: Zimbru jucăuș, filmat de un angajat Romsilva (VIDEO)