Trump, la un pas să fie declarat „inapt” pentru funcția ocupată

Preşedintele în exerciţiu „este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020”.

Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, au raportat miercuri seară mai multe media, notează AFP, citat de Agerpres.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile, potrivit canalelor CNN, CBS şi ABC, care se sprijină pe surse anonime.

 Până în prezent însă vicepreşedintelui Mike Pence nu i-a fost prezentată nicio propunere oficială, a precizat CBS. Mai mulţi congresmeni şi editorialişti ai unor jurnale influente au pledat deschis pentru această opţiune, chiar dacă mai sunt doar două săptămâni până la sfârşitul mandatului lui Donald Trump.

Toţi membrii democraţi ai Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor i-au trimis o scrisoare lui Mike Pence pentru a-i solicita să invoce al 25-lea amendament „în interesul democraţiei”. Pentru aceştia, preşedintele în exerciţiu „este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020”.

Pentru editorialiştii de la Washignton Post, „preşedintele este responsabil de actul de răzvrătire” survenit la Capitoliu, unde sute de partizani ai lui au pătruns cu forţa, în timp ce congresmenii se aflau la începutul procesului de certificare a victoriei democratului Joe Biden la prezidenţiale.

Potrivit amendamentului 25, în cazul în care președintele în funcție este înlăturat, vicepreședintele (Mike Pence) preia atribuțiile de șef al statului.

Ce spun foștii președinți ai SUA

„Istoria ne va aminti pe bună dreptate de violențele de astăzi din Capitoliu, instigate de președinte în exercițiu, care a continuat să susțină minciuni despre rezultatele unor alegeri conforme cu legea, ca de un moment de uriașă dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am păcăli singuri dacă am privi asta ca pe o surpriză”, a scris pe Twitter, predecesorul lui Trump, Barack Obama.

„Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut”, a spus Bill Clinton.

„Astfel sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică. Sunt stupefiat de comportamentul nesăbuit al unora dintre liderii politici după alegeri și de lipsa de respect arătată față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine. Țara noastră este mai importantă decât politica momentului, a transmis George W. Bush într-un comunicat.

 Citește și: Washington DC, în stare de urgență pentru două săptămâni

#News