Marcel Ciolacu le dă lecții de etică politicienilor de dreapta

Cazul „Washington”, o lecție de istorie pentru democrație

Liderul PSD, Marcel Ciolacu s-a declarat îngrijorat de evenimentele fără precedent de la Washington, unde sute de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul. Totodată, Ciolacu atrage atenția asupra a ceea ce se întâmplă când „un om vrea toată puterea și divizează societate”, o aluzie subtilă la politica românească.

„Sunt îngrijorat de evenimentele din Washington. Democrația americană merită mai mult. Este timpul pentru responsabilitate. Asta se întâmplă atunci când un om vrea toată puterea și divizează societatea.

Abuzul de putere și refuzarea rezultatelor alegerilor a devenit o practică pentru politicienii de dreapta, inclusiv din România. Sunt convins că democrația americană va trece peste asta. Salut discursul serios și apelul la calm al președintelui-ales Joe Biden”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Mesajul lui Joe Biden

„La ora asta democrația noastră este sub un asalt fără precedent. Cum nu a mai fost văzut în timpurile nostre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public, un asalt la statul de drept, la regulile democratice ale Americii. Scenele nu refletă adevărata Americă, nu ne reprezintă, este dezordine, e haos și trebuie să se termine, acum!

Cuvintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să își respecte jurmântul, și să pună capăt haosului. Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația.”, a declarat Joe Biden, după ce susținători pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitolului unde se desfășura ședința Congresului pentru validarea alegerilor prezidențiale.

Joe Biden, confirmat ca al 46-lea președinte al SUA

Congresul american a terminat de numărat voturile Colegiului Electoral și a confirmat victoria președintelui ales Joe Biden după o zi haotică, cu proteste care au dus la patru decese și i-a obligat pe parlamentari să evacueze Capitolul, anunță CNBC. În ciuda obiecțiilor din partea republicanilor față de rezultatele alegerilor din Arizona și Pennsylvania, membrii ambelor camere au putut să certifice rezultatul alegerilor la mai mult de 14 ore de la începerea procesului.

Astfel, Biden va fi învestit în funcție pe 20 ianuarie.

Citește și: Trump, la un pas să fie declarat „inapt” pentru funcția ocupată

#News