spam pe fb
Captură WhatsApp

Mai mulți utilizatori de Facebook Messenger și WhatsApp s-au plâns în ultima perioadă cum că primesc mesaje nedorite în cascadă de la alți utilizatori ce pică în plasele fake news-ului inutil. Dacă nu știți la ce ne referim, vă amintim perioada în care Yahoo Messenger era cea mai importantă metodă de comunicare online și periodic, fiecare dintre utilizatori primea câte un mesaj de tipul: „distribuie acest mesaj la zece membri ai listei tale, ca să nu ai zece ani de ghinion!”. Cu astfel de mesaje distribuite și redistribuite se marcau începuturile spam-ul pe rețelele de comunicare mobile. Noi nu știm dacă a avut vreodată cineva ghinion din pricina faptului că nu a distribuit un astfel de mesaj, însă îi sfătuim pe toți cei ce primesc chiar și în zilele noastre astfel de texte, să ignore avertismentele și să nu distribuie mai departe.

Dacă în anii 2000 vorbeam despre Yahoo Messenger, iată că 20 ani mai târziu, aceeasi metodă își face apariția și în rândul utilizatorilor de WhatsApp și de Facebook Messenger.

Primul mesaj distribuit în masă circulă nestingherit pe WhatsApp și sună cam așa:

Astazi la radio s-a vorbit despre Whatsapp Gold. Este un video care va fi lansat maine pe Whatsapp care se numește Martinelli. Sa nu il deschizi. Îți intră în telefon și nu poți să mai scapi de el. Dacă primești un mesaj ca să update Whatsapp Gold, SĂ NU IL DESCHIZI.
Este un virus foarte serios.
Trimite la toată lumea.

În schimb, pe Facebook Messenger la mare modă se află alt mesaj din aceeași categorie:

Acest mesaj informează toți utilizatorii noștri că, recent, serverele noastre au fost foarte ocupate, așa că vă rugăm să vă ajute să rezolvați această problemă. Solicităm utilizatorilor activi să trimită acest mesaj tuturor persoanelor din lista dvs. de contacte pentru a confirma utilizatorii Facebook activi dacă nu trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor de contact din Facebook și contul dvs. va rămâne inactiv, ceea ce va duce la pierderea tuturor contactelor dvs. Mutați acest mesaj. Telefonul smartphone va fi actualizat în următoarele 24 de ore și va avea un nou design și o nouă culoare de chat. Dragi utilizatori Facebook, vom actualiza Facebook de la ora 23:00. Până la ora 5 dimineața zilei. Dacă nu trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor de contact, actualizarea va fi anulată și nu veți putea să comunicați cu mesajele de pe Facebook.

Deși astfel de mesaje nu pot cauza niciun rău fizic ție ori device-ului mobil pe care îl folosești, redistribuirea acestui fel de mesaj poate să creeze haos și să deranjeze.

#News