Sunt foarte mari șanse ca, pe viitor, România să exporte fructe exotice.  Fie că vorbim de curmale, banane sau kiwi, toate acestea sunt rezultatul secetei și caniculei cu care ne confruntăm de ani buni. Se schimbă profilul agricol, se schimbă clima și se schimbă așteptările. Uităm de mere și apelăm la kiwi. Uităm de cireșe și ne gândim la rodii. Și nu rămânem doar cu gândul.

Pe principiul ”nimic nu se pierde, totul se transformă”, fermierii nu sunt foarte optimiști în ceea ce privește pierderile. Cu toate acestea, își cam pun speranța în spusele ministrului Agriculturii.

Iulian Răducanu, fermier: ”Ne așteptam măcar, dacă am pierdut grâu, să facem porumb. Păcat că s-a dus și ăsta. Anul ăsta s-a dus tot. S-au dus și animalele.   

Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii a făcut deja inventarul pagubelor”.

Răspunsul lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii: ”Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%”.

Și totuși. Pierdem în prezent, ca să câștigăm fructe exotice în viitor.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: ”După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme.

Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”.

Rezumatul? Canicula face victime printre grâne și tot canicula transformă România din ”Grânarul Europei” într-o țară a fructelor exotice.  

Citește și: Distanțarea socială te poate apropia de cărți

#News