99% dintre oameni vor observa, sâmbătă după amiază, lumina soarelui pe cer în același timp

Este vorba despre aproximativ 7,9 miliarde de oameni din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Africa

Sâmbătă, 8 iulie 2023, la ora 14:15, ora României, aproximativ 99% din populația Pământului va vedea lumina soarelui pe cer,  atâta timp cât nu este înnorat. Acest lucru echivalează cu aproximativ 7,9 miliarde de oameni din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Africa, potrivit g4media.ro.

Între timp, restul oamenilor din întreaga lume vor avea parte de noapte, inclusiv locuitorii din Australia, Noua Zeelandă și insulele de peste Oceanul Pacific, cum ar fi Hawaii și Fiji.

Pentru unele zone, cum ar fi Coasta de Vest a Statelor Unite, lumina soarelui va veni sub formă de crepuscul. În timpul crepusculului, pare întuneric la nivelul solului, dar pe cer se pot vedea încă urme de lumină solară. Totuși, aceasta nu va fi singura dată când se va întâmpla în 2023 ca aproape toți oamenii să vadă lumină solară .Potrivit timeanddate.com, există o fereastră de 60 de zile în care aproximativ 99% din populația globală experimentează lumina zilei în același timp.

Perioada începe pe 18 mai și durează până pe 17 iulie, iar momentul exact de luminozitate variază cu câteva minute în fiecare zi

Statistica privind soarele are un corespondent mai întunecat care se desfășoară în ultimele săptămâni ale anului .Similar fenomenului din timpul verii, există o perioadă de câteva săptămâni centrată în jurul solstițiului din decembrie, când aproximativ același număr de oameni din întreaga lume experimentează întunericul, numărul acestora fluctuând ușor în fiecare zi până la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie. Pe 6 decembrie, aproximativ 86% din populația globală va experimenta întunericul simultan cu apariția soarelui sub orizont în toată Africa, Europa și Asia. Șef al unei secții de poliție din Iași, judecat pentru fapte de corupție