Ministrul Mediului: Ne așteaptă două luni grele, în care vom avea vom avea furtuni și caniculă pe toată perioada verii

Ministrul Mediului crede că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene

România se confruntă cu recorduri de caniculă, secetă și fenomene meteo extreme, iar meteorologii avertizează că distanța de la secetă la viitură poate fi „foarte scurtă”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. Doar în decurs de o zi, ANM a emis 18 avertizări meteo de ploi, a adăugat el, potrivit digi24.ro.

„ANM a emis avertizări pentru precipitații puternice astăzi în număr de 18. Particularitatea acestor fenomene este că se produc în perioade scurte de timp. Avem cantități enorme de precipitații în vestul și în sud-vestul țării. În ultimele săptămâni am avut de două până la de 3 ori cantități mai mari de precipitații decât în aceeași perioadă a anilor trecuți, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe cursurile de apă și riscuri mai mari de inundații”, a adăugat ministrul.

Fechet: Ne așteaptă două luni grele din acest punct de vedere, în care distanța de la secetă până la o eventuală viitură poate fi una foarte scurtă, că vom avea cele două fenomene extreme pe toată perioada verii și în anumite situații și concomitent

„Am avut în perioada 12-17 iunie, apropo de recorduri, două coduri roșii de ploi emise în mai puțin de o săptămână. Asta nu s-a mai întâmplat în istoria ANM, ceea ce ne îngrijorează pe de o parte – este efectul schimbărilor climatice – iar aceste situații ne fac ca pe lângă modalitățile convenționale de prevenirea dezastrelor, cred că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene””, a explicat el.

99% dintre oameni vor observa, sâmbătă după amiază, lumina soarelui pe cer în același timp