România produce anual maxim 20.000 de tone de pește

Potențialul este de 50.000-60.000 de tone pe an, potrivit ministrului Agriculturii.

România produce în jur de 20.000 de tone de peşte anual, dar poate realiza 50.000 – 60.000 de tone, a afirmat, sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Târgul Pescăresc de toamnă, eveniment organizat în curtea instituţiei. Petre Daea a deschis sâmbătă Târgul Pescăresc de toamnă, organizat în curtea ministerului. Potrivit lui Petre Daea, românii ar trebui să mănânce mai mult peşte decât cormoranii, potrivit g4media.ro.

Ministrul Agriculturii vrea aprobarea în Parlamentul României a iniţiativei privind reducerea populaţiilor de cormorani pentru a putea satisface consumul în România

Ministrul Agriculturii a declarat ca la această dată România nu produce mai mult de 20.000 de tone de peşte, faţă de posibilităţile existente de a produce peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte. Acest raport trebuie să ne îngrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal cunoscut de dumneavoastră, multiplicat pe ecranele de televiziune şi nu numai, în aşa fel încât să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui, a declarat Petre Daea.

Acesta susține că peştele nu este un lux pentru români, menţionând că este greu de procurat.„Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm. (…) Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10 când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba „de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor pentru că nu mi-a luat peştele din frigider”, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol. De aceea trebuie să interpretăm cum se cuvine această secvenţă. Însă, revenind la preocuparea zilei şi la imaginea această pe care dumneavoastră o vedeţi de respect pentru consumul de peşte în România şi de efortul pe care-l fac piscicultorii în acest domeniu, trebuie şi ei să poată să beneficieze de rezultatul muncii lor şi noi să putem folosi produsele pe care ar trebui şi firesc să le găsim în consumul zilnic, pentru că este o hrană foarte sănătoasă şi merită să o avem”, a explicat Daea.

PSD și PNL vor să permită vânătoarea de cormorani tot anul. 20 de parlamentari au iniţiat în acest sens un proiect de lege. Din 2020, vânarea cormoranului mare este permisă în perioada 1 septembrie – 28 februarie. Anterior, era interzisă.Potrivit iniţiatorilor, în ultimii 40 de ani, numărul cormoranilor mari a crescut semnificativ, iar aceste pasari produc pagube tot mai mari fermelor de acvacultură. În medie, un cormoran consuma aproximativ jumatate de kilogram de peşte în fiecare zi.Iniţiatorii mai susţin că practica europeană nu prevede o limitare a vânării acestor păsări migratoare.

Casa celebrei Miţa Biciclista, redeschisă publicului în noiembrie