Bucureștiul, în pericol să rămâna fără căldură și apă caldă în timpul iernii

Termoenergetica poate ajunge la insolvență, lucru care pune în pericol furnizarea energiei termice în București.

Compania de termoficare din București e la un pas de executare silită, din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei.

Situația e critică, atenționează Termoenergetica într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General, putându-se ajunge la insolvență, lucru care pune în pericol furnizarea energiei termice în București, în plin sezon rece, se mai arată în document.

Multiple avarii au loc în sistemul la care abia au început lucrările de reabilitare lasă, periodic, sute de blocuri fără apă caldă și căldură. Pentru a două oară în mai puțin de jumătate de an, Termoenergetica cere administrației locale găsirea unei soluții pentru a evita intrarea în insolvență a companiei, potrivit digi24.ro.

„Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental, în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a susține funcționarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucureștiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecințele negative ale imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”., se arată în document.

Termoenergetica este în imposibilitatea de a-și achita datoriile, de aproape 800 de milioane de lei.

Compania informează Primăria și Consiliul despre trei titluri executorii obținute de ELCEN pentru suma de 500 de milioane de lei.  
Marea parte din datorie provine din sumele pe care compania de termoficare le are de recuperat chiar de la municipalitate – subvenții de peste 140 de milioane de lei și pierderi din rețea din ultimii doi ani, de peste 550 de milioane de lei. Termoenergetica susține că bugetul alocat de municipalitate pentru subvenția majorată, aproape un miliard de lei, ar trebui crescut cu 50% pentru a nu acumula și mai multe datorii, perpetuarea situației putând duce la blocaj total. Frigul și lipsa apei calde suportate, prin rotație, de bucureștenii afectați de avarii s-ar putea generaliza.
Recent, Termoenergetica a publicat raportul financiar pe anul trecut, din care reiese că a avut pierderi de 37%.

Bărbat arestat după ce a răpit o persoană pe care a vrut să o înece în Dunăre