Percheziții la firme de reciclare a deșeurilor din București și Ilfov, suspectate de evaziune fiscală

Prejudiciul este estimat la aproape 80 de milioane de lei.

14 percheziții domiciliare au loc, miercuri dimineață, la o serie de firme suspectate de evaziune fiscală și înșelăciune, a comunicat IGPR, potrivit g4media.ro. Companiile se ocupau cu reciclarea deșeurilor și ar fi înregistrat acitivăți fictive pentru a primi bonificații din partea statului.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciu în acest dosar a fost calculat la aproximativ 80 de milioane de lei

Polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, fac 14 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, ridicând înscrisuri de la 7 societăți comerciale, într-un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații și uz de fals.

Faptele ar fi fost comise de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare deșeuri de ambalaje și deșeuri de echipamente electrice și electronice (D.E.E.E.), cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu. De asemenea, se vor pune în aplicare 3 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite. Acestea vor fi conduse la sediul unității de poliție, pentru comunicarea faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2020-2021, persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entități documente justificative în care ar fi consemnat activități nereale de colectare și reciclare a 22.236.016 kilograme de deșeuri (de ambalaje și DEEE)

Acțiunile ilegale s-ar fi realizat prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, pentru obţinerea unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (denumite O.I.R.E.P., respectiv Asociații autorizate),

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și al Institutului Național de Criminalistică. Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Un presupus ucigaş în serie, căutat de polițiști după 6 crime în California