Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că nu crede că vom avea un vaccin anti-COVID mai devreme de un an. Acesta a precizat că România va putea beneficia de el, la un preț accesibil, Uniunea Europeană, din care facem parte, încercând să securizeze vaccinul, atunci când va fi disponibil.

„Multe dintre companiile care dezvoltă vaccinul îl vor vinde la preţul de producţie, pentru că dezvoltarea acestor vaccinuri a fost deja finanţată de diverse ţări, de diverse organizaţii, cum este Uniunea Europeană, sau Statele Unite. Şi atunci şi-au luat un angajament că vor vinde vaccinul cu un preţ foarte mic, încât el să fie accesibil”, a declarat Alexandru Rafila, la Marius Tucă Show.

„Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse. Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin”, a mai spus Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Altfel, la finalul acestei săptămâni, potrivit lui Rafila, vor ajunge în România cele 6.000 de doze de Remdesivir, alocate de UE, și de care vor beneficia 1.200 de pacienți aflați la terapie intensivă. România, din cauza numărului tot mai mare de cazuri de infectați, a primit a doua tranșă de Remdesivir, după Spania.  

#News

Citește și: Rafila: Direcțiile de Sănătate Publică, depășite de situație