Dosarul cu șină a devenit interzis în instituțiile publice

Toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a transmis că dosarul cu şină devine istorie, după intrarea în vigoare a Legii 9/ 2023. Ministrul Bogdan Ivan a precizat că există o perioadă de tranziţie de 30 de zile pentru implementarea legii, potrivit ziare.com.

De pe 4 iulie, toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail.

De asemenea, documentele necesare obţinerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică, a transmis Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. ”Cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean. Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu şină. Este vorba de Legea nr. 9/2023.”, a comunicat ministrul.

Ministerul a precizat că dispar şi copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituţiile publice sunt obligate să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

”Copia legalizată devine şi ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcţionarul competent. Totodată instituţiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale”, a mai transmis instituţia. Ministrul Bogdan Ivan a explicat că există o perioadă de tranziţie: ”Avem o lege a dosarului cu şină care de astăzi a intrat în vigoare şi o perioadă de 30 de zile de tranziţie. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul şi să ameninţăm cu sancţiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va sprijini autorităţile centrale şi locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Şi cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean”, a declarat acesta.

Direcția Generală de Pașapoarte: Copiii mai mici de 14 ani nu pot ieși din țară doar în baza certificatului de naștere