Actrița Luminița Gheorghiu nu mai e printre noi

Actrița s-a stins la numai 71 ani, după ce a pierdut lupta cu o boală gravă care, ulterior, i-a devenit fatală

Foto: preluare Agerpres

Dacă am reformula titlul unui film celebru, am putea să vorbim, astăzi, despre „Moartea doamnei Luminița Gheorghiu”. După o lungă și crâncenă luptă cu o boală incurabilă, marea actriță s-a stins, la vârsta de 71 ani.

Născută în 1949, Luminița Gheorghiu absolvea, în anul 1972, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cu toate astea, actrița a debutat cu un an înaintea absolvirii, pe scena Studioului Casandra. Imediat după absolvire, aceasta avea să fie repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu”, din Botoșani.

Luminița Gheorghiu și-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii

Regizorul Stere Gulea a fost primul om care a văzut potențial cinematografic în Luminița Gheorghiu, distribuind-o pe actriță în „Moromenții” (1987), în rolul Catrinei.

Cu toate astea, adevărata recunoaștere avea să o primească în 2005, anul în care regizorul Cristi Puiu îi oferea acesteia rolul asistentei Mioara Avram. Pentru acest rol, actrița a fost premiată internațional.

Cariera cinematografică a Luminiței Gheorghiu a fost, ulterior, întregită de roluri în alte pelicule românește apreciate ca: „Sunt o babă comunistă”, „Aferim!”, Poziția Copilului”, După Dealuri” sau „Aurora”.

În 2014, actrița primea un premiu impotrtat din partea Academiei Române, pentru rolul interpretat în pelicula „Cuscrii”.

Citește și: Andrei Caramitru are idei pentru transformarea Capitalei într-un city-break