Laura Codruța Kovesi

Încă o victorie pentru Laura Codruța Kovesi!

Ca să o luăm cu începutul, caz în care există cineva care nu-și mai amintește. În 2018, la presiunea celor din PSD, pe vremea aceea conduși încă de Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis se vedea nevoit s-o demită pe Kovesi din fruntea DNA-ului. Cu toate că inițial refuzase cerința lui Tudorel Toader, social democrații au apelat la CCR, unde li s-a dat „dreptate”. Așadar, președintele nu a mai avut de ales decât să o demită pe aceasta, rugându-și în mod simbolic purtătorul de cuvânt să facă acest anunț.

Lucru care, de altfel, a generat un nou val de proteste printre cei ce o susțineau pe șefa DNA. Între timp, Kovesi a fost numită prim-procuror șef la Parchetul European, însă asta nu a împiedicat-o să acționeze Statul Român în judecată, pe motiv că decizia ar fi fost injustă.

“Nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, transmitea Laura Codruța Kovesi în plângerea la CEDO.

Doi ani mai târziu, Kovesi își găsește, în sfârșit, dreptatea, CEDO dându-i câștig de cauză în unanimitate. Mai mult decât atât, de menționat este faptul că aceasta NU a cerut despăgubiri materiale României, depăgubirea fiind una de reparație morală.

Într-un comunicat CEDO se menționează că: “încetarea prematură a mandatului reclamantei a fost o sancțiune deosebit de severă, care, fără îndoială, a avut un „efect înfiorător”.

Citește și: Rareș Bogdan alunecă ușor-ușor afară din PNL

#News