Novak Djokovic (Twitter)

Sârbul Novak Djokovic, liderul mondial al tenisului profesionist, trebuie să dovedească „derogarea medicală” pe care afirmă că o are pentru a participa la primul turneu de Gransd Slam al anului, Australian Open, susține premierul Asutraliei, Scott Morrison. În cazul în care nu poate dovedi acest fapt, Djokovic va face „cale întoarsă” cu primul avion, relatează Reuters. Sârbul a anunțat, marți, că a primit derogare pentru a putea participa la turneu, fapt care a stârnit un val de furie la adresa acestuia.

Federația Australiană de Tenis și guvernul statului Victoria au arătat că Djokovic este unul dintre cei câțiva sportivi care au primit derogare medicală de la vaccinare pentru a participa la primul mare turneu de tenis al anului și că nu a beneficiat de tratament preferențial în cadrul acestui proces.

„Aşteptăm să se prezinte şi să ne arate dovezile în sprijinul său”, a declarat premierul Scott Morrison, potrivit Reuters. „Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă oricine altcineva şi se va întoarce acasă cu primul avion. Nu va exista nicio regulă specială pentru Novak Djokovic”, a mai precizat premierul.

Djokovic, dublă examinare pentru derogarea medicală

Potrivit conducerii turneului Autralian Open, Djokovic a aplicat pentru o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză, care a implicat două grupuri separate și independente formate din experți medicali. „Cererea a fost analizată și de o comisie medicală independentă a Departamentului de Sănătate din statul Victoria. Comisia a fost formată din imunologi, medici specializați în boli infecțioase și experți în medicină generală. Procesul a inclus transmiterea informațiilor personale, cu asigurarea confidențialității pentru aplicanți. Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, a transmis că jucătorii, fanii și staff-urile trebuie să fie vaccinați complet, cu excepția situației în care există un motiv concret pentru care o derogare ar trebui acordată”, se arată într-un mesal al AO, citat de Digisport.

Melbourne, orașul unde se va desfășura turneul de tenis, a avut cel mai lung lockdown cumulat pentru a opri răspândirea Covid, iar varianta Omicron a ridicat numărul de cazuri la niveluri record.

Citește și: O jucătoare de tenis ratează participarea la Australian Open