Andrea Amnon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)

Medicul Andrea Amnon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat în fața Parlamentului European că „închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură” pe care să o ia autoritățile, menționează edupedu.ro.

La fel ca și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Amnon a precizat că de la începutul pandemiei, cazurile de copii infectați au fost foarte rare, iar cele mai multe dintre acestea au fost fără simptome.

„Rolul școlilor în transmisia infecției – a fost de fapt clar încă de la începutul acestei epidemii, în China, unde vedeam cum copiii sunt foarte rar afectați. Iar asta a continuat pe toată perioada acestor ultime luni. Din toate cazurile pe care le-am raportat mai puțin de 5% sunt tineri sub 18 ani. De asemenea atunci când sunt diagnosticați cu COVID-19 copiii par să aibă simptome minore, foarte puțini ajung să fie spitalizați și foarte rar au fost înregistrate decese. Asta înseamnă că ei ar putea avea simptome foarte slabe sau să nu dezvolte simptome”, a spus doctorul Ammon, citat de edupedu.ro

Închiderea școlilor, efecte negative asupra copiilor

Școala, pe lângă rolul său educativ, are și rolul de relaționare între copii, astfel, închiderea acestora ar putea avea efecte asupra bunăstării lor.

„Au existat observații conform cărora închiderea școlilor a avut efecte asupra bunăstării copiilor, bineînțeles că nu au progresat în privința educației. În concluzie, putem spune că școlile sunt o parte esențială a societății și a vieții copiilor. Este foarte important ca ei să aibă posibilitatea să fie expuși relaționării dintre ei. De aceea am tras concluzia că închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luați, dacă trebuie să luați astfel de măsuri. Dar trebuie să existe măsuri astfel încât să se limiteze transmisia și cum sunt acestea aplicate bineînțeles că depinde de situație, de cât spațiu există, de câți copii sunt în clase,”  a încheiat dr. Andrea Ammon, citează sursa menționată.

Citește și: Emil Boc: „Învățământul hibrid nu va mai fi scos din viața noastră”

#News