Cinci județe pe „roșu”, Capitala vine din urmă

Timișul, primul loc în clasamentul infectărilor cu Covid

Cinci judeţe se mențin în zona „roşie”, din cauza cazurilor noi de Covid. La începutul săptămânii erau doar trei județe cu incidența infectărilor de peste 3 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.271 de cazuri noi de Covid, din 35.949 de teste efectuate. Alți 98 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. La ATI sunt internați 1.070 de pacienți.

Judeţul Timiş se menține pe primul loc al „podiumului”, și urcă la o incidenţă de 5,35 cazuri de infectări cu noul coronavirus la mia de locuitori. Rata de infectare a crescut față de miercuri, cum de altfel a crescut și în toate cele zece judeţe din zona galbenă.

Evoluţia infectărilor cu Covid arată că patru judeţe au rată de infectare peste 3 la mia de locuitori. Astfel, Clujul coboară de la 3,42 la 3,40, Brașov urcă la 3,14 de la 3,04, Ilfov urcă la 3,07 de la 3,04, iar Maramureșul coboară de la 3,04 la 3,01. Municipiul Bucureşti rămâne în zona galbenă în privinţa ratei de infectare, însă rata a crescut de la 2,71 cazuri la mia de locuitori la 2,79.

Citește și: Fritz: „Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur”

Alte zece judeţe se regăsesc în zona galbenă: Alba (2,31), Arad (1,78), Constanța (1,85), Dolj (1,76), Gorj (2,06), Hunedoara (2,59), Sălaj (2,30), Satu Mare (2,08), Sibiu (1,89) și Vâlcea (1,63). Cea mai mică rată, subunitară, s-a înregistrat în județul Buzău, cu 0,71 la mia de locuitori.  

Până astăzi, 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. 20.684 persoane diagnosticate Covid au decedat. Numărul cazurilor active de pacienți Covid este de 46.232.

Beatrice Mahler: „Cred că am intrat în valul 3 și evoluția nu poate fi decât îngrijorătoare”

Evoluția cazurilor de infectări cu Covid, dar mai ales situația din secțiile ATI, au determinat-o pe Beatrice Mahler, managerul Institutului M. Nasta, să afirme că „am intrat în valul trei”.

„Secția ATI este complet plină, inclusiv unitatea mobilă. În secție sunt câteva locuri libere, acolo fluxul de internări – externări permite să putem face externări și să rămânem în cursul zilei cu câteva locuri, dar ultimele patru zile a însemnat o creștere a numărului de pacienți și asta mă îngrijorează. Iar cu tulpină britanică pe care o avem în circulație nu e deloc greu să avem o creștere a numărului de cazuri pentru că e extrem de contagioasă.  La cum au evoluat lucrurile în Marius Nasta, e o părere personală, eu cred că am intrat în valul 3 și evoluția nu poate fi decât îngrijorătoare”, a declarat Beatrice Mahler, în urmă cu câteva zile, la Digi 24.

Chiar dacă în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid, România stă destul de bine, cu peste un milion de persoane imunizate (peste 600 mii și cu a doua doză), acest lucru nu trebuie să ne relaxeze prea mult și să uităm de mască și de celelalte recomandări ale autorităților.

Citește și: România a ajuns la un milion de persoane vaccinate împotriva Covid