Bulgaria: țara prietenă și vecină, țara trandafirilor, a nisipurilor aurite și, mai nou, a gazelor naturale ieftine. Cum le au ei pe toate.

Am avea multe de învățat de la bulgari. Ei știu să negocieze cu Rusia, noi nu. Ei plătesc mai puțin, noi prea mult. Ei se bucură de discount, noi nu.

Probabil nu e foarte ușor să negociezi cu Rusia, dar Bulgaria a obținut o reducere de 40% a preţului gazelor naturale pe care le importă de la statul rus.

Ce mai putem să învățăm de la bulgari? Faptul că premierul lor le de vești bune, iar al nostru nu prea ne dă vești. De niciun fel. Boyko Borissov îi anunță pe bulgari că se reduc prețurile, că economia merge bine spre foarte bine și că există un contract semnat cu distribuitorul rus de gaze: „În această dimineaţă, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de preţ din toate ţările care şi-au renegociat contractele. Avem o scădere de 40%”.

Bulgaria este dependentă în proporție de 80% de gazele rusești, care vor veni, mai nou, prin gazoductul TurkStream prin Marea Neagră, ocolind nu numai Ucraina, ci și România. În momentul de față, Bulgaria importă 2,9 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an din Rusia, conform unui contract pe termen lung valabil până în 2022. 

Cum rămâne cu noi? Păi, nu stăm pe roze, nici măcar pe rozele bulgărești când alegem Bulgaria ca destinație de concediu. Cel mai ridicat preț plătit pe gazele importate din Rusia ghici cine le plătește: România. Ar fi și aici niște explicații, gazul rusesc fiind importat doar sezonier, iar cantitățile fiind cam prea mici.

Adică, oricum o dai, cu explicații sau fără, nu știm să ne tocmim și nu vom avea un discount prea curând.

Citește și: Alexe explică de ce nu ministrul Mediului este vinovat pentru poluare

#News