Gorghiu anunță o inițiativă legislativă care să limiteze abuzurile sexuale în școli

„Orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală.”, a spus liberala

Parlamentarul liberal Alina Gorghiu a anunțat pe Facebook că ar fi inițiat un proiect de lege care să reglementeze un anumit statut, ignorat până acum, potrivit acesteia. Mai exact, proiectul se referă la infracțiunile sexuale din școli, astfel, dacă profesorul „este trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”, spune Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Aducând aminte de cazul profesorului din Piatra Neamț, Gorghiu subliniază că infracțiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învățământ, atenție sporită. „Orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală.”, adaugă aceasta.

Alina Gorghiu: „Soluția sigur nu este să privim pasiv la astfel de conduite reprobabile”

Convinsă că „această lege este pentru toți”, liberala le mulțumește tuturor colegilor care au pus umărul la acest proiect de lege. Firește, până la punerea lui în practică mai avem de așteptat, întrucât de la proiect de lege (la stadiul de inițiativă) la lege e cale lungă, aceasta necesitând vot favorabil atât în Camera Deputaților, cât și la Senat. Și, cu toate că nu ar exista, cel puțin la nivel teoretic, niciun motiv pentru care parlamentarii să nu dorească să voteze o astfel de inițiativă, i-am recomanda Alinei Gorghiu să se laude abia după ce aceasta va trece de ambele camere, neatacată de nimeni la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Legea educației, modificată de mine și de colegii mei, va conține prevederi care arată ce se întâmplă dacă un cadru didactic este acuzat de săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau orice fapte penale incompatibile cu funcția. Găsiți atașat proiectul în integralitate.”, a spus Gorghiu într-un al mesaj.

Citește și: Cîmpeanu vrea ordin de ministru care să separe centrele de vaccinare de sălile de sport