Sistemul informatic al unui spital din Botoşani, atacat de hackeri 

Se cere o răscumpărare de 3 Bitcoin pentru deblocarea datelor de pe servere.

Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoşani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware, fiind solicitată o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere. Se cere o răscumpărare pentru deblocarea lui, și anume 3 Bitcoin, după ce hackerii au criptat baza de date de pe luna decembrie, potrivit g4media.ro.

Atacul este similar celui din vara anului 2019, alte patru spitale din România fiind afectate de PHOBOS. Poarta de intrare în sistemul informatic ar fi fost o conexiune de la distanţă folosită de una dintre cele două firme de mentenanţă

. Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem şi au criptat baza de date de pe luna decembrie. Aceştia au lăsat şi un mesaj, în limba engleză, în care cer o o răscumpărare de trei bitcoin, care echivalează cu aproape 50.000 de euro. Complexitatea atacului a fost una foarte mare, informaticienii din structurile DIICOT de la nivel central, dar și o serie de analişti de la BitDefender nereușind să decripteze fişierele.

„Noi am anunţat deja Direcţia Naţională de Securitate Cibernetică şi DIICOT. A fost începută o anchetă şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai multe nu pot preciza momentan. Cert este că de luni sperăm să reluăm activitatea medicală la capacitatea normală”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare

Situaţia este una problematică şi din cauza raportărilor către Casa de Sănătate. Deoarece au fost criptate bazele de date de pe luna decembrie, nu se poate raporta serviciile efectuate în ultima lună din 2022. Din acest motiv, nici nu pot primi banii pe aceste servicii. Reprezentanţii CAS spun însă că încearcă să găsească soluţii, pentru ca unitatea sanitară să poată plăti salariile.

România, în pragul declarării epidemiei de gripă