Președintele Iohannis a susținut, marți, o nouă conferință de presă, în care principalele teme abordate au fost cele legate de sănătatea publică, ca urmare a creșterii numărului de noi cazuri de infectare cu Covid, dar și alegerile, atât cele parlamentare din România, cât și cele prezidențiale din SUA.

Vaccinarea anti Covid a întregii populației, abia la primăvară

„Situația epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populația e expusă unui risc major infectării cu SARS-CoV-2. În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti COVID, sigur și eficient, iar eforturile la nivel internațional confirmă dorința tuturor de a avea acest vaccin. România e parte a colaborării pentru furnizarea la nivel european urmând să îi revină peste 10 milioane doze de vaccin. Vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. Pentru România ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă în primul trimestru al anului viitor. Vreau să subliniez că în baza convențiilor făcute în UE toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe. Deci când va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima tranșă. Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară”, a declarat președintele Iohannis.

Campanie electorală, în media și online

„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor și expertii nu cred că se impune amânarea alegerilor. Chiar astăzi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situația din România. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem soluția în întreg”, a precizat președintele în legătură cu oportunitatea organizării alegerilor parlamentare în condițiile creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Totodată, a precizat că votarea propriu-zisă nu poate fi complicată, având lecția învățată de la alegerile locale, ci în campania electorală.

„Noi am exersat aceste lucruri cu ocazia alegerilor locale. Iar în ce privește campania electorală, nu va putea să aibă forma unor campanii ca în alți ani. E evident ca acolo unde incidența e mare, campania se va desfășura în media și online, dar din fericire aceste medii clasice și noi sunt la dispoziția românilor și politicienii vor putea să își facă campania”, a mai spus Iohannis.

Carantina, încă departe

Chiar dacă în ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate noi recorduri, la numărul de cazuri de infectări (7.733 îmbolnăviri), dar și de decese (120), președintele Iohannis este de părere că România nu trebuie să intre în carantină generală.

„Depinde ce înțelegem printr-un lockdown. Nu avem acum motive să impunem stare de urgență, avem toate motivele să introducem restricții ca să domolim extinderea pandemiei. Măsurile care se iau sunt cele recomandate de experți pentru a ține pandemia sub control”, a menționat Klaus Iohannis.

Citește și: Timișoara și Bistrița, la un pas de carantinare

#News