Planete care orbitează singure în spațiu, descoperite de telescopul James Webb

Planetele nu au acțiunea gravitațională a unei stele

James Webb
James Webb. sursa foto NASA

Planete de dimensiunea lui Jupiter care orbitează singure în spațiu, fără acțiunea gravitațională a unei stele, au fost descoperite cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Astronomii spun că ceea ce este intrigant în legătură cu aceste obiecte este că ele par că se mișcă în „perechi”, potrivit digi24.ro.

Cercetătorii încearcă să găsească o explicație pentru acest comportament nemaivăzut până acum. Telescopul spațial a reușit să obțină imagini ale 20 de astfel de perechi de planete în faimoasa nebuloasă Orion, într-o nouă cartografiere detaliată a constelației.

Corpurile cerești binare au fost poreclite „JuMBO” (n. red. – Jupiter Mass Binary Objects). O posibilitate pe care cercetătorii o iau în calcul este aceea că aceste planete s-au devoltat într-o regiune a nebuloasei în care nu exista suficient material dens pentru apariția stelelor, așa că au rămas „neaprinse, în forma unor giganți gazoși”. 

„În acest moment, ipoteza ejectării este cea preferată”, spune profesorul Mark McCaughrean

 „Fizica gazelor ne sugerează că n-ar trebui să existe planete cu masa lui Jupiter fără o stea în jurul căreia să orbiteze. Știm și că planetele pot fi ejectate din propriile sisteme, însă e neclar cum pot fi scoase afară din sistem perechi de planete. Nu avem un răspuns acum, avem nevoie de o soluție a teoreticienilor”, a spus un specialist de la Agenția Spațială Europeană. Profesorul McCaughrean a condus echipa care a produs noul studiu pe Orion. Folosind capacitatea extraordinară a telescopului James web, astronomii au reușit să acumuleze o cantitate semnificativă de cunoaștere nouă, pe lângă ce fusese deja obținut cu ajutorul telescoapelor mai vechi, inclusiv cu predecesorului lui James Webb, Hubble. Rațele din Franța, vaccinate împotriva gripei aviare