FOTO: IULIA KELT

ÎPS Teodosie nu înțelege ideea de restricție sau de amenințarea unui virus. Nici ideea de lege. Așa se întâmplă când refuzi să răspunzi în fața legilor pământești. Așa e când te cheamă Teodosie și legile de pe pământ ți se par desuete și degeaba. În fine, e ok să ai acces la tehnologie și pagină de Facebook, unde să debitezi în voie. Și, da, să te plângi în sutană civilă. În timpul liber. Și, mai mult decât atât, să manipulezi turma:

”Fără biserică nu se exercită un drept religios care este înscris în Constituţie. Avem şi o lege creştină a noastră, canonică, prin care noi trebuie să ne exercităm religiozitatea în biserică. Suntem împiedicaţi cu adevărat. Eu nu înţeleg această restricţie, pentru că n-are nicio logică. Biserica nu infectează. (…) Este încălcat un drept al nostru flagrant. Dar eu trebuie să fiu susţinut de dvs”.

Pe scurt, Teodosie nu înțelege pericolul și-i place să se joace cu focul (nu, nu cu vreo flacără a învierii). Ci cu focul din inima habotnicilor care, alături de el, vor disco la biserică. S-au sesizat și unii care gândesc mai mult și s-a cam speriat Teodosie de cei care încă gândesc și-l contrazic.

Treaba asta cu ”biserica nu infectează” e cel mai simpatic pleonasm. Când biserica e afacere și infecție per se. Nu doar în vreme de pandemie. De mii de ani.

Desigur, mesajul a fost editat și transformat puțin. Să sune mai bine și mai prietenos:

”PETIȚII REDESCHIDERE BISERICI

Întrucât Arhiepiscopia Tomisului nu este Operator de date cu caracter personal, toți cei care doresc redeschiderea bisericilor pentru credincioși pot formula cereri în nume propriu, după cum consideră fiecare, care se trimit pe site-urile oficiale ale Prefecturilor din județul de reședință, secțiunea „Petiții”.

Documentele care au fost deja trimise către Arhiepiscopie, vor fi redirecționate către Instituția Prefectului Județul Constanța.

Hristos a Înviat!”.

O fi înviat. Dar, dacă te lovește coronavirusul, nu știu dacă învierea asta se aplică și în cazul tău. Chit că te cheamă Teodosie sau ai alt nume, mai puțin divin.

Citește și: Astăzi sărbătorim râzând „Ziua Libertății Presei”

#News