Mormânt vechi de peste patru milenii, redescoperit în Irlanda

Mormântul se numește Altóir na Gréine, ceea ce înseamnă „Altarul Soarelui” în irlandeză.

Mormint
Mormint sursa foto pixabay

Un mormânt vechi de 4.000 de ani a fost redescoperit în Irlanda, la mai bine de 170 de ani după ce se credea că a fost distrus. Mormântul se numește Altóir na Gréine, ceea ce înseamnă „Altarul Soarelui” în irlandeză, potrivit g4media.ro.

În 1838, o aristocrată engleză pe nume Georgiana Chatterton a vizitat și a schițat locul, scriind în jurnalul său de călătorie că a găsit „o bucată curioasă de antichitate, cândva un altar, despre care se presupune că a fost folosit pentru a oferi sacrificii soarelui”.

Cu toate acestea, în 1852, anticarul Richard Hitchcock a vizitat locul și a concluzionat că mormântul a fost demontat, poate pentru ca pietrele sale să poată fi refolosite în altă parte. De atunci, cercetătorii au presupus că Altóir na Gréine nu a mai existat.

Billy Mag Fhloinn, un arheolog irlandez și folclorist de la Universitatea Sacred Heart, s-a întrebat dacă rămășițele mormântului încă mai există. El a început să construiască un model fotogrammetric folosind imagini pe care le făcuse cu situl, aflat în apropierea casei sale din sud-vestul Irlandei. În urmă cu câteva luni, cercetătorul a observat o piatră care i-a amintit de schița lui Chatterton.

Mormântul se află în vârful unui deal din apropierea Ballyferriter, un mic sat din Peninsula Dingle.

Arheologii spun că este vorba despre un „wedge tomb”, o structură funerară obișnuită în regiune, formată prin amplasarea unor pietre mari și drepte într-un dreptunghi și apoi prin așezarea unei pietre de căpătâi mari deasupra. Altóir na Gréine a fost, probabil, construit între anii 2500 î.Hr. și 2000 î.Hr. Numele mormântului este, de asemenea, intrigant.

Denumirea „Altarul Soarelui” sugerează posibilitatea ca mormântul să fi fost construit „inițial în aliniere cu răsăritul soarelui într-o anumită zi”, a declarat Mag Fhloinn. Situl va fi acum inclus în baza de date a monumentelor naționale din Irlanda. O’Brien a declarat că semnificația descoperirii constă în adăugarea acesteia la arhiva arheologică, care va ajuta la viitoarele cercetări. Cinci pakistanezi, arestaţi pentru uciderea unui migrant afgan