Ministrul Familiei vrea schimbarea legii de obținere a atestatului de asistent maternal profesionist

Anunțul a fost făcut după tragedia din Galați, unde o fetiță a fost ucisă de mamă

Natalia Intotero
Natalia Intotero pag de FB

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat vineri seară, referitor la cazul fetiței care a fost ucisă de mama ei în Galați, că vrea să modifice hotărârea de Guvern 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului maternal profesionist. Ea a mai adăugat că a fost trimis și Corpul de Control la DGASPC Galați, potrivit digi24.ro.

„Pentru victime există și numărul de urgență al copilului – 119 și aș vrea să vă spun că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie anul trecut au fost primite la DGASPC-urile din țară peste 20.500 de sesizări, de suspiciuni, abuz, neglijare sau exploatare, aspecte care au fost produse asupra copiilor. Dintre acestea, în urma verificărilor au fost confirmate 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie”, a explicat Natalia Intotero

. Întrebată de ce nu pot face instituțiile mai mult în astfel de cazuri, ministrul Familiei a explicat că „nu crede că instituțiile nu pot face mai mult”, „fiind nevoie de empatie din partea celor care lucrează în astfel de instituții, ca în orice alt domeniu de activitate”. „Nu există nu se poate. Când e nevoie, cadrul legislativ trebuie modificat, cum avem de gând să modificăm hotărârea de Guvern 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului maternal profesionist”, a mai spus ea.

Ministrul a explicat că aceste instituții se află în subordinea Ministerului Familiei din punctul de vedere al coordonării metodologice, dar din punctul de vedere al destiturii acestor persoane din DGASPC-uri, atribuțiile sunt la președinții consiliilor județene, pentru că instituțiile se află în subordinea acestora.

Intotero a mai explicat că Ministerul se află în colaborare permanentă cu aceste instituții. „Având în vedere și acest caz din Galați, am dispus trimiterea Corpului de Control de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Acest caz a fost reclamat în martie 2023 de către angajații unei grădinițe cu privire la faptul că unul dintre cei trei minori care frecventa cursurile la grădiniță a avut suspiciuni de abuz, violență psihică.

La vremea respectivă s-au sesizat poliția și DGASPC și au monitorizat acest caz. Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii minorilor”, a mai spus ministrul.

Cele două surori ale fetiţei de nouă ani care a murit în urma bătăilor primite de la mamă prezintă şi ele urme de violenţă pe corp, după cum a constatat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a anunţat Poliţia, în vederea efectuării unei expertize medico-legale şi în cazul lor. Mormânt vechi de peste patru milenii, redescoperit în Irlanda