Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei, sare la gâtul ministrului Mediului, Costel Alexe. Primarul PSD îi adresează o scrisoare deschisă lui Costel Alexe, referitor la depozitul de deșeuri IRIDEX.

Primar PSD, scrisoare deschisă pentru ministrul Alexe

„Scrisoare deschisă către Domnul Costel Alexe,
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Stimate Domnule Ministru,

Având în vedere că v-ați declarat preocuparea față de problema nerespectării normelor de mediu și a poluării la nivelul Bucureștiului și că ați declarat că depozitul de deșeuri IRIDEX se află la 85% din capacitate, vă cer public să comunicați datele și măsurătorile care v-au determinat să afirmați acest lucru.

Totodată, vă solicit, și pe această cale, să răspundeți celor două adrese trimise de Primăria Sectorului 1, în atenția dumneavoastră, privitoare la situația depozitului de deșeuri IRIDEX.”, a spus Daniel Tudorache, primar sector 1.

Gravă eroare semnalată

„În afirmațiile publice făcute de dumneavoastră vă aflați într-o gravă eroare menționând că depozitul se află la 85% din capacitatea de depozitare, în condițiile în care capacitatea autorizată a depozitului este de 4.500.000mc, iar măsurătorile au demonstrat existenta unei cantități depozitate de 5.000.000mc la nivelul lunii august 2019.

(…) Prin intermediul primei adrese, trimisă dumneavoastră în 09.01.2020, vă comunicam rezultatele expertizei tehnice judiciare efectuate de Primăria Sectorului 1, expertiză care a evidențiat ocuparea fără acte de către IRIDEX a peste 5,3 ha de teren din domeniul statului, pe care această companie depozitează și în prezent deșeuri.”, a continuat primarul Tudorache.

Vezi și Tribunalul București, închisoare pentru Valeriu Zgonea, deși este „nevinovat”

„Prin cea de-a doua adresă trimisă atât dumneavoastră, cât și Gărzii Naționale de Mediu, în 29.01.2020, vă comunicam Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 187/05.08.1999 și Planul Urbanistic Zonal, pe baza căruia a fost edificat depozitul IRIDEX. Terenul destinat legal depozitului în vederea emiterii Autorizației de Construire este de 16,5 ha, reprezentând 45,5% din totalul terenului analizat prin PUZ.

Extinderea cu un nou depozit de deșeuri pe domeniul privat, prin cumpărarea a 9,9 ha de teren în Sectorul 1 și edificarea unei capacităti suplimentare de 1.600.000mc, cu încălcarea a numeroase articole din Hotărârea Guvernului nr.349/2005, este un subiect la care, în ciuda tuturor demersurilor făcute de Primăria Sectorului 1 către Ministerul Mediului și în trecut, nu am primit încă un răspuns oficial.

Primarul Tudorache acuză nereguli

„Mai mult, există o serie de ‘’erori materiale” în actele emise pentru IRIDEX de către Agenția pentru Protecția Mediului București. De exemplu, în prima Autorizație Integrată de Mediu nr.15, se menționează suprafața depozitului de 16,5 ha, această suprafață suferind modificări succesive, ajungând la 27,56 ha, în Autorizația Integrată de Mediu din 2018.

O altă „eroare materială”, care a fost corectată abia după trei ani în documentele publice emise de Ministerul Mediului prin Agenția pentru Protectia Mediului București, este și capacitatea depozitului majorată ilegal, de la 4.500.000mc inițiali, la 6.000.000mc așa cum este menționat în Autorizația Integrată de Mediu din 2014. Această eroare „materială” a fost corectată în 2017 la sesizările și insistențele Primăriei Sectorului 1. (…)

Pentru o mai ușoară analiză a documentelor menționate mai sus, ne arătam disponibilitatea de a vi le pune la dispoziție.

Cu deosebită considerație,
Primarul Sectorului 1,
Daniel Tudorache
.”, a scris Daniel Tudorache, primar Sector 1.

#NEWS