Noua tulpină Covid ar fi ajuns și în România

Cu un bărbat venit din Marea Britanie

Noua tulpină a coronavirusului care a apărut în Marea Britanie ar fi ajuns și în România. Medicii de la Institutul „Matei Balș” au confirmat pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară.  Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că este infectat cu noua tulpină, care este mai contagioasă, cu 70% mai contagioasă decât forma care a circulat de la începutul pandemiei

 Într-adevăr, în laboratorul de genetică al institutului, două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele pe care le știam pănă acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. 100% nu avem această certitudine

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la IN „Matei Balș”

Noua tulpină este periculoasă nu pentru că duce la cazuri mai severe de Covid-19, ci din cauza riscului crescut de transmitere, ceea ce are drept consecințe mai multe infectări și mai multe spitalizări într-un moment în care multe țări se luptă deja cu număr crescut de cazuri, mai ales pe fondul evenimentelor de sfârșit de an, cu mai multe călătorii și mai multe adunări de oameni.

Până în acest moment, noua tulpină a fost confirmată în 33 de țări: Statele Unite, Marea Britanie și Turcia – Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Emiratele Arabe Unite, precum și Taiwan.

În România, la raportarea de pe 3 ianuarie au fost confirmate 3.034 noi cazuri de Covid, din 9.829 de teste efectuate, ceea ce reprezintă o rată de pozitivare de 30,86%. În secțiile ATI sunt internate 1.119 pacienți cu Covid, iar 60 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus au decedat.

Citește și: „Din 4-5-6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”

#News