Cea mai precisă hartă 3D a Universului, creată de sonda spațială europeană Euclid

Euclid va observa miliarde de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină, pentru a crea cea mai mare și mai precisă hartă 3D a Universului

Sonda spațială Euclid a Agenției spațiale europene ESA a decolat propulsată de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Space Force Station din Cape Canaveral (Florida, SUA), a comunicat ESA. Lansarea reușită marchează începutul unei misiuni de a descoperi natura a două dintre componentele misterioase ale Universului, materia întunecată și energia întunecată, căutând răspunsul la întrebarea fundamentală, din ce este alcătuit Universul?

După lansare și separarea de rachetă, Centrul European de Operațiuni Spațiale (ESOC) al ESA din Darmstadt, Germania, a confirmat recepția semnalului de la Euclid, prin intermediul stației terestre New Norcia din Australia, la ora 17:57 CEST, potrivit g4media.ro.

„Lansarea cu succes a Euclid marchează începutul unui nou demers științific menit să ne ajute să aflăm răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale științei moderne”, declară directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

„Misiunea Euclid este rezultatul pasiunii și expertizei tuturor celor care au contribuit la proiectarea și construirea acestui telescop spațial sofisticat, al competenței echipei noastre de operațiuni de zbor și al curiozității neostenite a comunității științifice”, spune Giuseppe Racca, managerul proiectului Euclid al ESA. Euclid va observa miliarde de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină, pentru a crea cea mai mare și mai precisă hartă 3D a Universului, a treia dimensiune reprezentând timpul însuși.

Această hartă detaliată a formei, a poziției și a mișcării galaxiilor va dezvălui modul în care materia este distribuită pe distanțe imense și cum a evoluat expansiunea Universului de-a lungul istoriei cosmice, permițându-le astronomilor să deducă proprietățile energiei întunecate și ale materiei întunecate.

Aceasta îi va ajuta pe teoreticieni să ne facă să înțelegem mai bine rolul gravitației și să identificăm natura acestor entități enigmatice. Euclid dispune de un telescop reflectorizant de 1,2 m, care alimentează cele două instrumente științifice inovatoare: VIS, care captează imagini foarte clare ale galaxiilor pe o secțiune mare a cerului, și NISP, care poate analiza lumina infraroșie a galaxiilor după lungimea de undă, pentru a stabili cu precizie distanța până la acestea. În următoarele patru săptămâni, Euclid va călători spre punctul Lagrange 2 Soare-Pământ, un punct de echilibru al sistemului Soare-Pământ situat la 1,5 milioane km de Pământ (aproximativ de patru ori distanța de la Pământ la Lună), în direcția opusă Soarelui. Acolo, Euclid va fi poziționat pe orbită în jurul acestui punct, iar controlorii misiunii vor începe activitățile de verificare a tuturor funcțiilor navei spațiale și a telescopului și, în final, vor porni instrumentele științifice.

Ministrul Mediului avertizează: Închiderea gropilor de gunoi este o prioritate pentru România