Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor avertizează: Unele alimente din meniul zilnic conțin compuși cancerigeni

Cincizeci de grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal cu 18%,

Alimentele din în meniul nostru zilnic conțin compuși cancerigeni, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Este vorba despre nitro-zamine, care se formează în timpul procesării sau preparării multor produse. Nitrozaminele sunt compuși chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar care au potențial cancerigen extrem de ridicat. Problema nitrozaminelor constituie obiectul a numeroase cercetări, mai ales în domeniul toxicologiei alimentare, potrivit digi24.ro.

În literatura de specialitate există numeroase informații referitoare la apariția compușilor nitrozaminici cancerigeni într-o gamă largă de produse alimentare: derivate de carne prelucrate cu azotați și azotiți, băuturi nealcoolice, bere, făină, ulei vegetal, brânzeturi.



Cele mai mari cantități sunt, însă, în produsele de carne și în mezeluri, pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar, avertizează medicii nutriționiști. Anca Hâncu, medic nutriționist, a precicat că cincizeci de grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal cu 18%, alte tipuri de cancere al căror risc crește fiind cancerul pancreatic și cancerul prostatic, de prostată. 

„Gătirea mâncării în casă ne ajută foarte mult în acest sens, și un consum foarte atent din aceste alimente ultraprocesate. Adică foarte rar să consumăm mezeluri, doar foarte rar, doar ocazional. Este într-adevăr o problemă și cu celelalte conserve de legume, în care găsim aceste substanțe, ar trebui să fim foarte atenți la etichetă, pentru că și în legume procesate, și în lactate, cerealele procesate pot reprezenta un pericol pentru noi.”, a mai declarat medicul.

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în Duminica Floriilor