Gabriela Firea: Începe distribuția celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenții sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România

Acesta date vor sta la baza Observatorului Național al Copilului.

Copii vor fi mai bine și mai ușor protejați, sprijiniți, adoptați, în cazul celor abandonați de familii. Pas important pentru lansarea Sistemului Național Informatic – SINA. Potrivit ministrului Gabriela Firea, începe distribuția celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenții sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România. Odată cu implementarea acestui sistem, se va ști, în premieră în România, câți copii sunt în situații de risc, de orice natură, la noi în țară.

Gabriela Firea: Acesta date vor sta la baza Observatorului Național al Copilului.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, începe distribuția echipamentelor informatice către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara și, ulterior, spre Primării, la serviciile publice de asistență socială. Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncționale și 5.000 de tablete, toate necesare pentru a lucra în acest sistem informatizat care va revoluționa modul în care era gândită până acum asistența socială în România., a declarat Gabriela Firea.


Gabriela Firea: Practic, Sistemul Informatic Național – SINA va reuni toți copiii cu probleme din țară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri. Tot aici vor fi înregistrați toți copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției.

Softul care ne va permite toate aceste lucruri se află, în acest moment în etapa de proiectare și dezvoltare a soluției informatice și avem toată încrederea că primele teste le vom face în primăvară. De asemenea, sistemul va permite simplificarea întregului proces de adopție. Concret, va fi mult mai ușor atât pentru cei care își doresc să devină părinții unor copii abandonați, cât și pentru autorități să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghișeu pentru a depune documente și toată comunicarea se va face online. Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate județele țării, cu ajutorul tabletelor.

Gabriela Firea: Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situație de risc: prevenire, protecție specială, adopție, dar și monitorizarea în urma adopției.


Sistemul Informatic Național va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cea care derulează acest proiect de amploare, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă. ” Investim în acest proiect circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile. Vrem ca acest nou sistem informatic să fie complet funcțional până la sfârșitul acestui an”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Tinerii români vor beneficia de reduceri la transport, cazare, evenimente culturale și sportive sau la marile lanțuri de magazine prin cardul european pentru tineret