Premierul Ludovic Orban a declarat joi că nu este de acord cu o posibilă amânare a alegerilor generale, programate să aibă loc pe 6 decembrie. CCR a respins însă sesizarea președintelui Iohannis, cu privire ca stabilirea datei să fie făcută de Guvern, și nu de Parlament.

„Mai e timp până… Așteptăm să vedem motivarea Curții. Mai ales parlamentarii PSD care simt că nu se vor mai realege, ar vrea să mai stea 4 ani. Democrația înseamnă alegeri. Mandatul actualului Parlament încetează pe 20 decembrie. Chiar are nevoie România de un Parlament care să fie oglinda fidelă a actualelor opțiuni ale populației. Parlamentul actual este în contradicție flagrantă cu opțiunile manifestate de cetățenii români și la alegerile europarlamentare, și la alegerile prezidențiale și acum și în alegerile locale”, a declarat Ludovic Orban.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Joi, 1 octombrie 2020

Alegerile parlamentare erau programate inițial pentru această toamnă, dar în contextul epidemiologic Parlamentul a stabilit că acestea pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020. Într-o ședință de Guvern, de la începutul lunii septembrie, a fost stabilită ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie 2020.

„Vreau să informăm opinia publică despre această dată. Guvernul este obligat, atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie, să stabilim data alegerilor parlamentare. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor. De asemenea, trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale”, a afirmat Orban înaintea acelei ședinței de Guvern.  

Citește și: CCR. Data alegerilor generale, „la mâna” parlamentarilor

#News