Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, sesizarea președintelui privind legea potrivit căreia data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu Guvernul, informează G4Media, citând surse din cadrul CCR.

Decizia Curţii Constituţionale a fost luată cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării şi 4 ”împotrivă”. Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Varga şi Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunţat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache şi Daniel Morar.

„În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare”, a menţionat Klaus Iohannis, în sesizarea făcută.

Alegerile parlamentare erau programate inițial pentru această toamnă, dar în contextul epidemiologic Parlamentul a stabilit că acestea pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020. Într-o ședință de Guvern, de la începutul lunii septembrie, a fost stabilită ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie 2020.

„Vreau să informăm opinia publică despre această dată. Guvernul este obligat, atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie, să stabilim data alegerilor parlamentare. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor. De asemenea, trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale”, a afirmat Orban înaintea acelei ședinței de Guvern.  

Citește și: Alegerile parlamentare, de „Moș Nicolae”

#News