Alertă în Europa din cauza răspândirii rapide a tânțarului tigru

În Paris se face în premieră dezinsecție împotriva acestuia

Tintar tigru
Tintar tigru sursa foto pixabay

Autoritățile sanitare pariziene intervin în capitala Franței pentru prima dată în cazul țânțarilor tigru, purtători de virusuri Zika și Dengue, care avansează rapid prin nord-estul Europei. Astfel, au dezinsectat zone din capitala Franței pentru prima dată pentru a ucide țânțarii tigru, purtători de boli mortale, ale căror avans rapid prin nordul Europei se crede că a fost accelerat de schimbările climatice, potrivit digi24.ro.

 Drumurile au fost închise, iar oamenilor li s-a cerut să rămână în casele lor din sud-estul Parisului în primele ore ale zilei de joi. Responsabilii cu controlul dăunătorilor au pulverizat insecticid în copaci, spații verzi și alte zone de reproducere a țânțarilor. 

Asemenea scene sunt obișnuite în orașele tropicale, devenind din ce în ce mai frecvente în Europa, deoarece țânțarul tigru, care poate transmite virusurile Dengue, Chikungunya și Zika, se răspândește din Asia de sud-est nativă. „A fost o premieră la Paris, dar nu este prima în Franța. „Sudul Franței este afectat de țânțari tigru de câțiva ani.”, a declarat viceprimarul Parisului Anne Souyris, responsabilă cu politica de sănătate. Organismul regional de sănătate al capitalei, ARS Ile-de-France, a declarat că zona vizată pentru fumigație se afla la 150 de metri în jurul casei unei persoane din districtul 13 al capitalei care a contractat febra dengue în timpul călătoriei, a doua operațiune de dezinsecție fiind planificată peste noaptea de joi spre vineri, în suburbia Colombes, la nord-est de centrul Parisului, după ce o a doua persoană s-a îmbolnăvit de febră dengue, după ce a revenit dintr-o călătorie în străinătate.

 Autoritățile orașului încearcă să împiedice dezvoltarea unui lanț de transmitere în regiunea Paris, unde locuiesc aproximativ 12 milioane de oameni.

 Dacă un țânțar tigru înțeapă o persoană care a adus un virus din străinătate, atunci acesta devine purtător al bolii. Țânțarul tigru, cunoscut și sub denumirea de Aedes albopictus, a ajuns în sudul Europei în prima decadă a acestui secol și de atunci a avansat rapid spre nord, stabilindu-se în Franța, Germania și Elveția.  Potrivit experților în sănătate, el a prosperat pe continent în parte din cauza schimbărilor climatice, vremea mai caldă scurtând perioada de incubație a ouălor sale, în timp ce iernile nu mai sunt suficient de reci pentru a ucide dăunătorii. Malurile lacului Techirghiol au secat pe aproape 100 de metri din cauza caniculei