Malurile lacului Techirghiol au secat pe aproape 100 de metri din cauza caniculei

Concentrația de săruri este mai mare în apă, nămolul fiind mai bogat în minerale.

Temperaturile ridicate au făcut ca apa din lacul Techirghiol să se retragă, pontonul din centrul localității fiind acum pe bolovani. Malurile lacului Techirghiol au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri. Au început să apară crăpături și să crească plante printre ele, potrivit g4media.ro.

Lacul se va umple doar dacă plouă, partea bună fiind că celebrul nămol sapropelic se regenerează acum mult mai bine. Concentrația de săruri este mai mare în apă, iar astfel nămolul e mai bogat în minerale.

„Este în cele mai bune condiții de a se crea în continuare. Este un efect natural. Calitatea apei a crescut foarte mult. Nămolul nu este în pericol”, a declarat Iulian Soceanu, primarul din Techirghiol. Pentru a-i ajuta pe turiști să se relaxeze în continuare la plajă, administratorii Sanatoriului Balnear aduc nisip. „Noi, aici, la plajă, completăm anual cu nisip. S-a retras apa undeva la 6-7 metri. E secetă de ani de zile, în Dobrogea nici măcar nu a nins de vreo cinci ani de zile, de plouat mai deloc și normal că apa lacului se retrage și seacă lacul”, a declarat Ciprian Ripiciuc, șef de serviciu al Sanatoriului Balnear.

Nămolul folosit la tratament este adus din mijlocul lacului, zona neafectată de secetă. De trei ori pe zi, o ambarcațiune cară nămol la mal.

„Are o compoziție unică în lume, bogat în săruri minerale, care au proprietăți antiinflamatorii, antialgice, miorelaxante, fiind un tratament pe care noi îl aplicăm și îl recomandăm pacienților cu afecțiuni reumatice, care prezintă afecțiuni ale coloanei vertebrale, spondiloze, discopatii sau chiar hernii de disc în faze cronice”, a declarat Doinița Oprea, medic al Sanatoriului Balnear Techirghiol. Zilnic sunt extrase 24 de tone de nămol de la zece metri adâncime. Probleme la o firmă care încarcă butelii de oxigen din Cluj Napoca