Pompierii greci încearcă să stingă incendiile de pădure izbucnite în apropierea Atenei

Două mari incendii de pădure afectau duminică seara Attica, regiunea unde se află capitala Greciei

Foto: Pixabay.com

Pompierii au continuat să lupte duminică seara cu o serie de incendii de pădure în apropiere de Atena, autorităţile temându-se de ce este mai rău pentru această vară în Grecia, potrivit g4media.ro.

Destinaţie turistică majoră, Grecia este afectată de incendii în fiecare an, dar situaţia se anunţă şi mai tensionată în acest an, după cea mai blândă iarnă şi cea mai timpurie caniculă, cu temperaturi care au atins 44 grade Celsius.

Două mari incendii de pădure făceau ravagii duminică seara în Attica, regiunea în care se află capitala Greciei. Locuitorii din cel puţin opt zone din apropierea oraşului au fost îndemnaţi să îşi evacueze locuinţele. Postul de televiziune Ert a raportat că un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să fugă din calea flăcărilor în Stamata, la nord de Atena, unde s-au înregistrat vânturi de peste 70 km/h. Duminică a fost „cea mai dificilă zi cu care s-au confruntat pompierii în lupta împotriva incendiilor în acest an”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, Vasilis Vathrakogiannis.

În Keratea, la sud de capitală, incendiul, care a izbucnit în jurul orei 13:00, a afectat maşini, dar şi locuinţe, dintre care, potrivit Ertnews, cel puţin patru au fost complet distruse

„Situaţia este foarte dificilă, deoarece vânturile puternice continuă să sufle”, cu viteze de peste 60 km/h, şi „sunt multe case”, a declarat primarul din Lavreotiki, Dimitris Loukas. Cu toate acestea, el a dat asigurări că baza aeriană din apropiere nu este ameninţată pentru moment. Zona industrială Ritsona de pe insula Evia, care se întinde pe aproape 160 km în Marea Egee, a fost de asemenea cuprinsă de flăcări duminică. De asemenea, un incendiu major de pădure care a izbucnit sâmbătă după-amiază pe insula Serifos a fost adus sub control de pompieri duminică dimineaţa. „Tot sud-vestul insulei Serifos a ars. Flăcările s-au oprit când au ajuns la mare”, a declarat primarul din Serifos, Konstantinos Revintis.

Harta previziunilor publicată de Ministerul Protecţiei Civile pentru duminică avertiza asupra unui risc foarte ridicat de incendii pentru Attica, peninsula Peloponez, insula Creta, nordul şi sudul Mării Egee şi centrul Greciei

În total, peste 40 de incendii au izbucnit în Grecia în acea zi, în condiţiile în care vânturile depăşeau adesea 100 km/h, potrivit serviciului de pompieri. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în mesajul său săptămânal pe Facebook duminică, şi-a îndemnat compatrioţii să se pregătească pentru o situaţie care ar putea deveni şi mai gravă. „Ne aşteaptă vremuri grele. Efortul nostru este continuu, cu ajutorul unor noi instrumente care ajută la construirea unei noi culturi a prevenirii şi a responsabilităţii”, a scris el.

Doi bărbaţi din Dâmbovița arestați preventiv pentru proxenetism