Cu două sezoane în urmă, aceeași Federație considera că timpul de joc este mult prea mare  – erau două reprize a 30 de minute, iar Comisia Tehnică a trecut 25 de minute pe reporiză. Și am o mare nedumerire, nici regulamentele trecute, nici cele actuale, nu sunt semnate de persoane cu nume și prenume, nici măcar nu se știe cine face aceste regulamente de disputare a meciurile, în fiecare sezon.  Spun asta, pentru că am impresia că acea persoană sau acele persoane, dacă sunt mai multe, funcționează împotriva acestor copii, de 14-15 ani, și caută să-i bulverseze și să-i amețească de cap, ca să nu mai știe ce trebuie să facă în teren. Ba mai mult, n-am auzit ca vreodată să existe o consultare populară, acei oameni ”importanți” care se plimbă cu pixul și tadiera pe texte de regulamente să insiste și să afle părerea copiiilor în cauză, a antrenorilor, chiar a șefilor de club și chiar a jurnaliștilor care mai pricep un pic din acest sport – posibil ca fiecare să aibă amendamente, unele chiar de valoare, pentru îmbunătățirea activității la nivel de copii și juniori.

Tinerii handbaliști sunt uimiți de noul regulament

Și după o jumătate de sezon (din pricina pandemiei) cu două reprize a 25 de minute, iată că în acest sezon Federația s-a sucit din nou și trece din nou la 60 de minute de joc efectiv, dar cu trei reprize a 20 de minute.

Și mi-aduc aminte de un banc cu Bulă, care fusese pus la poarta unei intreprinderi, să coordoneze activitatea de ieșire și intrare a muncitorilor. Era vorba de o intreprindere socialistă mare, prin urmare bancul este de pe vremea erei comuniste, când erau o mulțime de astfel de construcții productive. Și Intreprinderea avea trei porți – în prima zi, Bulă n-a avut nicio contribuție inteligentă și a lăsat toate cele trei intrări deschise. A doua zi, ca să testeze vivacitatea oamenilor muncii, Bulă a închis o poartă, să zicem pe cea din stanga, iar cei cărora nu le trecuse prin minte această mișcare, au fugit de la poarta închisă, la celelalte două. S-a trecut peste incident, însă Bulă nu s-a lăsat, pentru că a doua zi a închis și poarta din extrema cealaltă, lăsând doar mijlocul mobil. S-a creat un pic de haos, pentru că erau câteva sute de muncitori care se temeau că or să întârzie. A fost rumoare, dar s-a trecut și peste acest incident. Și vine a treia zi, unde Bulă atinge apogeul inteligenței sale – da, cum ați ghicit, închide toate cele trei porți, iar el își freca mâinile de ideea nemaipomenită pe care a avut-o. Țipete, strigăte pe la poartă, aude și directorul, iar de aici povestea  capătă nuanțele pe care le vrea fiecare dintre noi. Vă mai dau un singur incendiu, Bulă era chiar ginerele directorului!

Și revenim la handbal, pentru că federația este un pic labilă psihic și nu poate rezista două sezoane la rând, în aceeași formulă de joc. Intrăm mai adânc, în tainele regulamentului, pentru că iată ce mai găsim:

Articolul 3. Criterii de întocmire a clasamentului.

3.1.În Campionatul Național pentru Juniori III – feminin, clasamentul se face prin adițiune de puncte, astfel:

− 1 punct – fiecare repriză câștigată

 − 0,5 puncte – fiecare repriză terminată la egalitate

− După fiecare repriză, scorul se reia de la 0:0. Scorul final se calculează adunând golurile înscrise de fiecare echipă în cele 3 reprize.

Victoria revine echipei care a înscris numărul cel mai mare de goluri.

Maxim de puncte per meci: 6 − 2 puncte –

joc câștigat − 1 punct pentru fiecare echipă –

joc încheiat la egalitate − 0 puncte – joc pierdut

-1 punct pentru nerespectarea cerințelor de vârstă –

-2 puncte prin neprezentare sau prin decizia Comisiei Centrale de Competiții a F.R.H., ratificată de Comisia de Disciplină, în urma acceptării unei contestații –

1 punct bonus pentru fiecare meci în care se respectă cerințele de talie.

3.1.1. Departajarea finală a două echipe aflate la egalitate de puncte și de jocuri disputate se face după următoarele criterii aplicate succesiv:

a) diferența de goluri în meciurile directe;

b) cel mai mare număr de goluri marcate, în meciurile directe în deplasare (tur/retur);

Articolul 7. Cerințe privind regulamentul de joc al competiției:

Prima repriză: Număr jucătoare: 5 jucătoare de câmp + 1 portar

Repunerea mingii după gol: de la centrul terenului, la fluierul arbitrului

Apărare: 5 în linie, la alegere, în zonă sau om la om

Atacul pozițional: joc liber, cu sau fără pivot.

Apărare în inferioritate: la alegere

Apărare în superioritate: la alegere

Repriza a doua: Număr jucătoare: 6 jucătoare de câmp + 1 portar

Repunerea mingii după gol: de la centrul terenului, la fluierul arbitrului

Apărare: avansată, pe două linii, în sistem 3-3

Atacul pozițional: joc liber

Apărare în inferioritate: la alegere

Apărare în superioritate: la alegere

Repriza a treia: Număr jucătoare: 6 jucătoare de câmp + 1 portar

Repunerea mingii după gol: de la centrul terenului, la fluierul arbitrului

Apărare: sistem la alegere

Atacul pozițional: joc liber

Apărare în inferioritate: la alegere

Apărare în superioritate: la alegere

Președintele Federației de Handbal, Alexandru Dedu

Dacă n-ați înțeles exact ce scrie mai sus, vă rog să vă adresați membrilor Consiliului de Administrație, doar gândirea lor avansată vă poate lumina și pe voi. În ceea ce mă privește, i-aș întreba pe Pavel și compania, există tur/retur la goluri marcate în deplasare? Că așa scrie la litera B, Art 3.1.1 Nu cumva, fiecare echipă joacă doar un singur meci în deplasare?  

Eu mă opresc aici, exprimarea este ambiguă, ca și întreg regulamentul – poate, în Adunarea Generală a federației, de la sfârșitul lunii iulie, se găsește cineva care să le recomande federalilor cursuri intensive de gramatica limbii române! Nu de alta, dar trebuie să înțeleagă și copiii aceste reguliu, că doar pentru ei sunt făcute.