Banda unică pentru autobuze și tranvaie

Culoarul unic pe care circulă atât tramvaiele, cât și autobuzele a fost inaugurat miercuri. În premieră, în România, cele două mijloace de transport în comun au și stații comune unde călătorii pot schimba tramvaiul cu autobuzul și invers. Potrivit primarului general Gabriela Firea, urmează o extindere a proiectului de fluidizare a traficului pe alte tronsoane, mai exact pe șase linii, acolo unde trama stradală permite acest lucru.

„Asistăm, astăzi, la o premieră națională, inaugurarea culoarului unic, banda unică, cum i se mai spune, pentru transportul în comun în capitala țării și anume, începând de azi dimineață (miercuri, 1 iulie – n.r.), autobuzele pot să circule direct pe culoarul  unic realizat de linia de tramvai preexistent deja.

Este un proiect la care lucrăm de doi ani de zile. Acest lucru nu a fost posibil până acum pentru că au fost necesare modificări pe care noi le-am propus la textul Codului  Rutier care, iată, acum este în vigoare. Practic, în acest moment, autobuzele pot circula fără niciun fel de problemă pe linia de tramvai. Ne dorim ca într-o perioadă foarte scurtă toată linia de tramvai să fie folosită și pentru autobuze.

Demarăm astăzi începutul acestui proiect, deci  prima fază, și anume inelul central al municipiului București în care autobuzele merg mai bine, mai comod, iar călătorii ajung mai repede la destinație cu 30%, au calculat colegii, pentru că de câteva zile se fac atât reparațiile necesare, amenajările și desigur foarte multe teste astfel încât să nu exist pericol de accidentare”, a declarat Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a gândit proiectul de fluidizare a traficului în trei etape. În prima dintre acestea, autobuzele de pe trei linii intens circulate, cu flux mare de călători, vor putea rula pe liniile de tramvai. Este vorba despre autobuzele de pe liniile 135, 182 și 330, care vor circula, pe anumite segmente, pe liniile de tramvai 1/10, 19 si 46, utilizând și stațiile acestora.

În etapa a doua, traseul autobuzului 330, pe linia de tramvai, se va prelungi și va circula pe Șoseaua Mihai Bravu, și pe tronsonul cuprins între Gheorghe Petrașcu și Calea Dorobanți, iar autobuzele liniei R439 vor circula pe linia tramvaielor 1 și 10, pe Șoseaua Olteniței, pe tronsonul cuprins între Piața Sudului și Romprim.

În sfârșit, în cea de a treia etapa, se are în vedere introducerea circulației autobuzelor de pe liniile 101,143, 682 si R409 pe calea de rulare a tramvaiului 21 de pe Șoseaua Colentina, pe tronsonul cuprins între Bucur Obor și Șoseaua Fundeni.

Citește și: Trend nou la STB

HashtagNews.ro