Monica Anisie, ministrul Educației

Profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti îi trimis astăzi, 1 iunie, o scrisoare deschisă ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie. În scrisoarea deschisă, semnatarii acuză că sunt puși într-o poziție umilitoare în momentul în care sunt obligați să ceară acordul părinților vis-a-vis de notarea elevilor. În opinia profesorilor, o astfel de metodă nu face decât să creeze precedent în pierderea încrederii pe care părinții și elevii o au în corectitudinea acordării de note.

Scrisoare deschisă: „Către Ministrul Educației, doamna Monica Anisie

Stimată doamna Ministru, Monica Anisie,

Noi, corpul profesoral al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, vă scriem pentru a ne manifesta indignarea față de prevederile articolului art. 1, pct.8, litera d) din OMEC nr.4249/2020 – „Valorificarea activității on-line prin calificativ/notă se face cu acordul părintelui/susținătorului legal.”

Înțelegem cu toții că trecem printr-o perioadă dificilă și singulară, în care atât noi, cât și copiii suntem afectați. Înțelegem că această măsură a fost gândită pentru a preîntâmpina unele dificultăți suplimentare. Considerăm însă că acest articol de lege este pripit și injust.

Faptul de a cere acordul părintelui/elevului pentru notarea activității on-line este un act ce subminează autoritatea profesorului („autoritate” în sens de expertiză științifică) și ne pune pe noi, profesorii, într-o postură umilitoare. Articolul, așa cum este formulat acum, implică tacit presupunerea că evaluarea pe care o facem este subiectivă și potențial incorectă, de aceea ea trebuie validată de aparținătorul legal al elevului.

Ca profesori într-o instituție de învățământ de prestigiu, noi știm că evaluarea trebuie să fie făcută corect și în acest sens avem criterii și standarde de performanță care ne ghidează procesul. De asemenea, înțelegem și respectăm principiul conform căruia orice notă pe care o acordăm trebuie să fie justificată, prin dovezi clare. Știm, de asemenea, că elevul trebuie să fie informat și să primească toate explicațiile cu privire la nota obținută. Dacă nota sa nu este justificată, atunci există căi legitime de a o contesta.

Însă obligația de a cere consimțământul elevului sau al părintelui pentru acordarea unei note nu se încadrează în principiul enunțat mai sus. Este un act nejustificat, pentru ca oferă un drept discreționar părintelui de a favoriza o evaluare neunitară și subiectivă, ce subminează calitatea evaluării și creează un precedent cu totul nefast pentru procesul de învățare în general. Articolul 72, alineatul (1) din Legea educației naționale prevede: „Evaluarea se centrează pe competențe, oferă feed-back real elevilor și stă la baza planurilor individuale de învățare”. Or, dacă acordarea unei note este condiționată de o manifestare de voință discreționară din partea părintelui, evaluarea nu mai este centrată pe competențe (pe care numai profesorul este în măsură să le aprecieze), ci pe voința unilaterală a părintelui, căruia legea educației nu îi permite să evalueze competențele academice ale copilului său.

Având în vedere faptul că ne dorim cu toții să fim profesioniști și ne dorim binele sistemului de învățământ, ca oameni ce sunt purtători de valoare pentru copiii și adolescenții de azi și de mâine, sperăm că veți ține cont de opinia noastră și veți renunța la articolul menționat.

Cu stimă,

Prof. Nicolae Victor

Prof. Mariana Nicolaescu

Prof. Roxana Veleanovici

Prof. Daniela Nedelcu

Prof. Vadasz Levente

Prof. Elena Ștefan

Prof. Viorica Stănescu

Prof. Daniela Moraru

Prof. Corina Radu

Prof. Monica Alexandrescu

Prof. Gabriela Ianoș

Prof. Simona Popa

Prof. Ramona Ignat

Prof. Elena Sticlea

Prof. Toader Cristian

Prof. Anca Roman

Prof. Monica Taliu

Prof. Roxana Banu

Prof. Rodica Dincă

Prof. Ileana Ionescu

Prof. Petre Bădoiu

Prof. Manuela Mișcoci

Prof. Vlad Copil

Prof. Mariana Vasile

Prof. Tudor Dăneț

Prof. Maria Catană

Prof. Silviu Dumitru

Prof. Camelia Stîngă

Prof. Dumitra Stoica

Prof. Cristian Ciobănescu

Prof. Bogdan Petre

Prof. Alexandru Hânțari

Prof. Mihai Ivancea

Prof. Dorina Dan

Prof. Velican Alexandra

Prof. Dorina Nedelea

Prof. Stoica Aurelia

Prof. Melania Hancescu

Prof. Lucia Coc

Prof. Paul Buga

Prof. Dragoș Păduraru

Prof. Irina de Hillerin

Prof. Năstasie Adina

Prof. Cristina Vasile

Prof. Ștefan Ștefania

Prof. George Liviu Bănulescu

Prof. Magdalena Micu

Prof. Florin Rușanu

Prof. Paula Vătui

Prof. Anda-Irina Sturza”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de către profesori ministrului Monica Anisie.

Citește și: Ponta nu stă cuminte nici de Ziua Copilului

#News