Olandez căutat pentru înșelăciune, reținut de polițiștii români după folosirea aplicației eDAC

Aplicația are toate informațiile esențiale despre o persoană

Politist
Politist sursa foto pixabay

Un olandez căutat pentru înșelăciune în Țările de Jos este prima persoană reținută de polițiștii români cu aplicația eDAC, comună în Schengen, a comunicat IPJ Galați. Polițiștii l-au depistat în trafic, în urma unui control rutier de rutină, potrivit g4media.ro.

Bărbatul de 45 de ani a fost verificat și prin aplicația care a intrat în funcțiune din 31 martie, după aderarea parțială a României la Schengen.

Față de bărbat era emisă o alertă de depistare și reținere, din anul 2019, pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune în anul 2016. El mai avea de executat un rest de 190 de zile de arest. Polițiștii l-au predat procurorilor, bărbatul fiind reținut 24 de ore urmând să fie prezentat Curții de Apel Galați pentru o măsură preventivă. Prin aplicația eDAC, autoritățile obțin rapid toate informațiile esențiale despre călători (dacă au interdicție de ieșire din țară, dacă documentele sunt valabile și autentice etc).

România a intrat în Air Schengen, duminică, lucru care marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă.

România este, începând cu ora 00:00, în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia). „În cursul nopții de ieri, 30 martie 2024, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Liești, în timpul desfășurării activităților de serviciu pe raza localității Independența, din județul Galați, au efectuat semnal regulamentar de oprire, pentru control, conducătorului unui autoturism care se deplasa pe strada Alexandru Ioan Cuza. După prezentarea documentelor de către bărbatul aflat la volan, s-a stabilit că acesta are vârsta de 45 de ani și este de cetățenie olandeză.

Deoarece în urma verificării și în aplicația EDAC, a rezultat că față de persoană a fost emisă de către autoritățile din Olanda o alertă Schengen, acesta a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri, pentru clarificarea situației.

Polițiștii au stabilit că față de bărbat era emisă o alertă de depistare și reținere, din anul 2019, pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune în statul său natal, în anul 2016 și mai avea de executat un rest de 190 de zile de arest în legătură cu această infracțiune. Bărbatul a fost prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, urmând ca, ulterior, să fie prezentat Curții de Apel Galați, pentru luarea unei măsuri preventive și supus procedurilor de predare către statul solicitant, în conformitate cu tratatele și acordurile aplicabile”, a transmis IPJ Galați.

ANM anunță schimbări semnificative ale vremii