Din ce am înțeles de la Constantin Catană, triajul epidemiologic se va face de către medici. Că au sau nu echipament complet, asta e partea a doua. Că vine în țară iepurașul de Paște cu coronavirus, asta e deja partea a treia.

Vine Paștele și romanii se întorc înapoi în țară. Că aduc daruri sau nu, virusuri interesante sau nu, de data asta, se face un triaj ca atunci când ești căutat de arme în vamă. De data asta, arma poartă numele de coronavirus, iar cei care fac triajul sunt medicii.

Da, există și polițiști de frontieră care se apără cu o mască simplă. Medicii, în sala de operație, tot o singură mască au. Problema e că, în situația în care am ajuns, nu știu cât de mult îți poate salva viața un polițist. Da, are rolul lui, te poate apăra, dar nu știu cât poate mânui un defibrilator. Sau un bisturiu. Ar fi și ilegal să încerce.

Pe mine mă inhibă mașinile de poliție de când mă știu. Și nu, nu sunt certată cu legea. În același timp, dacă un medic mă asigură că sunt bine, îmi salvează și ani din viață, și ipohondria caracteristică.

Respect în egală măsură și uniforma poliției, și halatul alb. Iar dacă mi-ar vorbi și mie Constantin Catană așa, recunosc, aș lua liftul.

Șeful DSP Arad:

”Te iei şi te duci dacă nu vrei să mergi (la frontieră – n.r.)! Ascultă-mă acuma când vorbesc! Poliţia de Frontieră, o să ajungi acolo, şi o să vezi că poliţistul de frontieră are o mască simplă, atât. Poliţistul de frontieră care a vorbit cu 100.000 (de oameni care au intrat în ţară – n.r.). Acum io vorbesc, da? Dacă nu, iei liftul şi la revedere!”

Nu cred că aș lua doar liftul, ci și foaia de demisie. Liber la aruncat cu pietre în mine, liber la etichetat drept fricoasă sau lașă. Dacă alegi să mă umilești public, poate voi semna chiar și două demisii. Cu plăcere.

Da, medicii au depus un jurământ și absolut toată lumea face spume și aduce eternul jurământ în discuție. Întrebarea mea e: cum salvezi o viață doar cu un jurământ? Fără echipament, fără medicamente, fără protecție, fără paturi la terapie intensivă? Ce valoare mai are jurământul?

Da, îmi respect jurământul de a salva vieți, dacă și statul îmi respectă cerințele și nu mă aruncă în luptă cu mâinile goale. Soldatul are armele la el când e trimis la luptă. Sine qua non. Nu luptă în izmene și nici nu foloște pistoale de jucărie pe post de baionetă.

Medicul care are un tifon la gură pe post de mască poate demisiona. Aia nu e protecție, domnu’ Catană. E bătaie de joc.

Citește și: Robu, nemulțumit de medicii „dezertori”

#News