Echipele de fotbal din Rusia, suspendate din competiții de către FIFA și UEFA

Decizia a fost luată din cauza invadării Ucrainei

FIFA și UEFA au suspendat din toate competițiile reprezentativa Rusiei și toate echipele de club din această țară. Anunțul a fost făcut de către conducerile celor două foruri, într-o declarație comună.

Gianni Infantino, președintele FIFA și Aleksander Ceferin, președintele UEFA au precizat în declarația comună că „speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector pentru unitate și pace între oameni”.

„Ca urmare a deciziilor inițiale adoptate de Consiliul FIFA și de Comitetul Executiv UEFA, care a presupus adoptarea de măsuri adiționale, FIFA și UEFA au decis împreună ca toate echipele rusești, fie că sunt naționale sau de club, să fie suspendate de la participarea atât la competițiile FIFA, cât și UEFA”, se mai arată în declarația comună.
Prima echipă vizată ar fi Spartak Moscova, ultima formaţie rusă aflată încă în competiţiile europene. Echipa ar urma să joace în luna martie în optimile de finală ale competiţiei Europa League contra echipei germane RB Leipzig.

Conform acestei decizii, selecţionata feminină a Rusiei va fi, de asemenea, exclusă de la Campionatul European ce va avea loc în luna iulie în Marea Britanie. Ea urma să joace în aceeaşi grupă cu Olanda, Suedia şi Elveţia.

Această decizie de suspendare a Rusiei este susţinută de mai multe federaţii, între care puternicele federaţii din Germania (DFB) şi Anglia (FA).

„Eu nu-mi pot imagina că pot avea loc meciuri contra Rusiei, nu este posibil acest lucru”, a declarat Peter Peters, membru în Consiliul FIFA.

UEFA a decis să încheie parteneriatul cu Gazprom în toate competiţiile. Decizia a fost deja pusă în aplicare şi se referă la toate acordurile existente, inclusiv UEFA Champions League, competiţiile UEFA la echipele naţionale şi UEFA EURO 2024.

Și Federaţia Internaţională de Judo (FIJ) a reacționat față de decizia Rusiei de a invada Ucraina. Federaţia Internaţională de Judo a comunicat „suspendarea” preşedintelui rus Vladimir Putin din calităţile de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei.

Preşedintele FIJ este austriacul de origine română Marius Vizer.

„Având în vedere conflictul în curs din Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo anunţă suspendarea statutului domnului Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei”, menţionează FIJ.