Marcel Vela

Dumitru Coarnă primește replică de la MAI

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne îi dă lui Dumitru Coarnă replica printr-un comunicat. Reamintim că acesta l-ar fi acuzat pe Marcel Vela de declarații mincinoase, în ceea ce privește un ordin de ministru. Dumitru Coarnă este liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Comunicatul MAI, ca răspuns la acuzațiile lui Dumitru Coarnă:

„Având în vedere informațiile false lansate în spațiul public de reprezentantul unei organizații sindicale, cu privire la încercarea de modificare a sumelor acordate angajaților MAI pentru decontarea transportului, informații preluate de instituții media, facem următoarele precizări:

Proiectul de act normativ nu vizează schimbări în modalitatea de decontare a transportului pe timpul delegării și detașării personalului și nici nu afectează prevederile care reglementează în prezent acest mod de calcul al distanțelor dintre localități, el fiind prevăzut în HG nr.1292/2003 și în actele subsecvente.

Proiectul de Ordin de Ministru se referă strict la definiția situațiilor de delegare sau detașare temporară, conform altui act normativ, HG 714/2018, fiind transpus în MAI similar cu ce se aplică deja angajaților altor instituții din domeniul de ordine publică și siguranță națională (spre exemplu celor din MApN).

Concret, proiectul de ordin asigură acordarea în condițiile specifice MAI a indemnizației de delegare și detașare (diurnei), actualizate la valoarea de 20 de lei pe zi și a alocației de cazare la minim 230 lei și definește distanța de detasare sau delegare.

Astfel, aplicația de calculare a distanței la care face referire liderul de sindicat NU este folosită pentru a determina kilometrii parcurși în timpul deplasării în vederea decontării consumului de carburant.

Aplicația este necesară doar pentru a stabili distanța de la care angajatii pot beneficia de indemnizația legală de delegare sau detașare temporară în localități aflate la mai mult de 5 kilometri față de cea în care își desfășoară activitatea în mod curent.

Totodata actul normativ supus recent dezbaterii transparente in Comisia de dialog social de la MAI, a fost cerut de mai multe organizații sindicale.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne regretă modul în care un anumit pensionar din poliție, înțelege sa comunice in mod constant informații false către media sau membrii activi de sindicat.

Reamintim ca același pensionar a transmis în urmă cu câteva zile o informație falsă privind confirmarea primului caz pozitiv de infectare cu virusul COVID-19, în momentul în care în România nu erau confirmate astfel de cazuri.

Conducerea MAI consideră că acest mod de comunicare nu face altceva decât să aducă prejudicii MAI, angajaților onești din instituția noastră, cât și publicului larg.

Reamintim că pozițiile și deciziile MAI se comunică oficial doar de către persoane autorizate și competente”, se arată într-un comunicat al MAI.

#News